Kemijska varnost

Kozmetovigilanca: spremljanje neželenih učinkov kozmetike

Kemijska varnost

Zadnje posodobljeno: 10.05.2021
Objavljeno: 10.05.2021

Kozmetični proizvodi so namenjeni čiščenju in negi telesa, polepšanju telesnega videza, ohranjanju telesa v dobrem stanju, korekciji telesnega vonja in odišavljenju.

Kozmetični proizvodi, prisotni na tržišču morajo biti varni. Vseeno pa se lahko zgodi, da se pri njihovi normalni in predvidljivi uporabi pojavijo različni neželeni učinki, kot je npr. draženje kože, srbenje in rdečica, pa tudi bolj resni, kot so alergične reakcije, začasna ali stalna nezmožnost za delo, hospitalizacija, invalidnost. Neželeni učinki se lahko pojavijo zaradi vsebnosti določenih snovi, onesnaženja ali prevelike izpostavljenosti nekaterim sestavinam. Enako se neželeni učinki lahko pojavijo pri tetoviranju in trajnem ličenju (reakcije, ki niso del običajnega postopka celjenja). Ob kakršnihkoli resnih težavah obiščite svojega zdravnika.

V Sloveniji želimo vzpostaviti sistem kozmetovigilance, spremljanja vseh (ne samo resnih) neželenih učinkov kozmetike. V sistem bomo vključili tudi neželene učinke pri tetoviranju in trajnem ličenju.

Če ste ob uporabi kozmetičnega proizvoda (ali pri tetoviranju ozir. trajnem ličenju) izkusili neželene učinke prosimo, da izpolnite naš vprašalnik. Morda boste preprečili podobne izkušnje pri drugih uporabnikih in pripomogli k izboljšavi izdelkov.

Izpolnjene vprašalnike bomo analizirali in uporabili za oceno vzrokov neželenih učinkov. Zbrane informacije bomo, po potrebi, posredovali tudi pristojnim službam. Na ta način bomo okrepili izmenjavo informacij med uporabniki in proizvajalci kozmetike in črnil za tetoviranje in trajno ličenje, ter pristojnimi inštitucijami v državi in v EU. Izboljšali bomo zaščito potrošnikov in oseb, ki so s kozmetiko (oz. črnili za tetoviranje in trajno ličenje) profesionalno v stiku, ter pripomogli k izboljšanju varnosti kozmetičnih proizvodov, ter črnil za tetoviranje in trajno ličenje. Lahko bomo prispevali informacije za morebitno spremembo obstoječe zakonodaje, ter bodočo zakonodajo in s tem k izboljšavi javnega zdravja.

Izpolnjene vprašalnike bomo analizirali in uporabili za oceno vzrokov neželenih učinkov. Zbrane informacije bomo, po potrebi, posredovali tudi pristojnim službam. Shema delovanja sistema je dostopna preko naslednje povezave. Na ta način bomo okrepili izmenjavo informacij med uporabniki in proizvajalci kozmetike in črnil za tetoviranje in trajno ličenje, ter pristojnimi inštitucijami v državi in v EU. Izboljšali bomo zaščito potrošnikov in oseb, ki so s kozmetiko (oz. črnili za tetoviranje in trajno ličenje) profesionalno v stiku, ter pripomogli k izboljšanju varnosti kozmetičnih proizvodov, ter črnil za tetoviranje in trajno ličenje. Lahko bomo prispevali informacije za morebitno spremembo obstoječe zakonodaje, ter bodočo zakonodajo in s tem pripomogli k izboljšavi javnega zdravja.

Vprašalnik je dosegljiv na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno