Kemijska varnost

Ocena varnosti premazov v stiku z živili

Kemijska varnost

Premazi sodijo med materiale v stiku z živili, za katere trenutno ne obstaja specifična evropska zakonodaja.

Zadnje posodobljeno: 23.01.2020
Objavljeno: 23.01.2020

Nekatere evropske države imajo na področju ocenjevanja varnosti premazov nacionalno zakonodajo (Slovenija je nima), vendar pa se opredelitve in metodologije v različnih državah razlikujejo in tudi niso javno dostopne. Obstaja več evropskih dokumentov na tem področju (kot je npr. Resolucija Sveta Evrope), ki niso zavezujoči. Evropska agencija za varnost hrane je zato financirala projekt v katerem je sodeloval tudi NIJZ (Grant Agreement Number GP/EFSA/AFSCO/2017/01-GA07).

V delovni skupini je sodelovalo sedem organizacij iz šestih evropskih držav (Belgije, Hrvaške, Italije, Španije, Nizozemske, in Slovenije), vodila ga je Nizozemska. Delovna skupina je obravnavala različne pristope k oceni varnosti premazov znotraj EU, razlike v oceni med premazi in plastičnimi materiali v stiku z živili, razlike v terminologiji in definicijah, ter uporabo nanotehnologije pri premazih.

Delovna skupina je ugotovila, da je pomembno oceniti varnost ne samo izhodnih snovi, ampak vseh možnih snovi, ki se sproščajo iz premazov (tudi nenamerno dodanih, t.i. NIAS). Ocena izpostavljenosti vključno s migracijskim preskušanjem,  je pri premazih tudi nekoliko drugačna. Trenuten način preskušanja (identičen preskušanju plastike) ni vedno ustrezen in na tem področju bodo potrebne dodatne raziskave. Premaze, ki vsebujejo nanodelce in tudi morebitne nanodelce sproščene iz premazov je potrebno temeljito karakterizirati, ter raziskati ne samo difuzije, ampak še druge mehanizme morebitnega sproščanja v živila, zlasti razgradnjo matriksa.

Poročilo je dostopno na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno