Kemijska varnost

Uporaba grelnikov za vodo

Kemijska varnost

Grelniki vode so zelo priročni, saj nam omogočajo hitro pripravo toplih napitkov. Z večjimi grelniki lahko hitro segrejemo vodo tudi za hitrejše kuhanje drugih jedi npr. testenin in podobno.

Zadnje posodobljeno: 27.09.2022
Objavljeno: 27.09.2022

Trdota vode

V vodi, ki priteče iz pipe, so raztopljene različne mineralne snovi. Količina in vrsta raztopljenih mineralnih snovi je odvisna od področja, kjer voda izvira (kemične sestave prsti in kamnin preko katerih teče). Predvsem gre za kalcijeve in magnezijeve hidrogenkarbonate (iz apnenca in dolomita) ter kalcijev sulfat (iz sadre). Te mineralne snovi vodi dajejo okus in povzročajo njeno trdoto. Pri kuhanju vode se del prisotnih mineralnih snovi (začasna ali karbonatna trdota vode) izloča kot belorumenkasta oborina – vodni kamen. Oborina nastane iz kalcijevih in magnezijevih hidrogenkarbonatov, ko se pretvorijo v netopne karbonate. Ostale mineralne snovi se pri kuhanju ne izločijo in ostanejo v vodi kot trajna trdota vode (sulfati, kloridi, tudi natrijev karbonat itd.).

Vodni kamen

Vodni kamen, ki se po kuhanju izloči v notranjosti grelnikov, ovira prenos toplote in povzroča večjo porabo energije, vendar ni škodljiv za zdravje. Vodni kamen odstranjujemo s kislinami. Lahko uporabimo industrijske izdelke, ali pa si pomagamo z domačimi – s kisom oziroma s citronsko kislino. Raztopino kisline vlijemo v grelnik in pustimo delovati nekaj časa pri sobni temperaturi, lahko pa vse skupaj tudi na kratko segrejemo.

Zakaj je potrebno vsakič segreti svežo vodo in zakaj ni potrebno pretiravati z odstranjevanjem vodnega kamna?

Grelniki vode, v katerih vodo segrevamo, so sestavljeni iz kovinskega grelnega dela, vgrajenega v plastično posodo. Pri segrevanju vode se iz grelnikov v vodo lahko sproščajo nizke koncentracije snovi, prisotnih v materialih grelnikov (kovine iz kovinskega dela npr. Cr, Ni, Mn, Pb, Zn ter različni aditivi in ostale izhodne snovi ter včasih tudi nenamerno dodane snovi – nečistoče, reakcijski in razgradni produkti iz plastičnega dela).  Če vode iz grelnika po kuhanju ne izlijemo do konca, se koncentracija teh snovi pri vsaki nadaljnji uporabi grelnika počasi povečuje. V preostali stoječi vodi se dodatno izloča vodni kamen, lahko pa se tudi razmnožujejo bakterije (če grelnika dlje časa ne uporabljamo).

Zato svetujemo, da v grelnikih vsakič uporabite svežo vodo in ne kuhate vode, ki je ostala od prejšnje uporabe.

Najvišje vrednosti sproščanja kovin so bile ugotovljene neposredno po odstranitvi vodnega kamna, zato svetujemo, da vodnega kamna ne odstranjujete zelo pogosto. Odstranite ga šele takrat, ko opazite, da grelnik bolj počasi segreva vodo. Tisti dan, ko vodni kamen odstranite, pa nekajkrat zapored (npr. trikrat) v grelniku zakuhajte vodo, ki jo vsakič zavrzite. Šele potem ga uporabite za pripravo hrane.  Enako naredite pred prvo uporabo novega grelnika.

Ko kupujete grelnik za vodo, povohajte njegovo notranjost. Nakupu grelnika, ki ima neprijeten vonj, se je bolje izogniti.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno