Kopalna voda

Aluminij v kopalni vodi

Kopalna voda

Aluminijeve soli so koagulanti za pripravo kopalne vode (filtracija s peščenim filtrom). Povečana koncentracija aluminija v kopalni vodi kaže na neustrezno pripravo.

Zadnje posodobljeno: 26.02.2008
Objavljeno: 26.02.2008

Aluminij je v kopalni vodi prisoten zaradi uporabe aluminijevih soli kot koagulantov. Aluminijev sulfat je koagulacijsko sredstvo, ki ga uporabljamo pri pripravi vode, v kombinaciji s peščenim filtrom. V bazični raztopini se spremeni v aluminijev hidroksid, ki skupaj z negativno nabitimi delci v vodi tvori večje kosmiče, ki jih iz vode lažje odstranimo. V kosmiče se lahko ujame tudi del mikroorganizmov. Poleg tega kosmiči aluminijevega hidroksida počasi obložijo zgornji del peska v filtru in s tem dodatno pomagajo pri procesu filtracije.

Povečana koncentracija aluminija v bazenski vodi kaže na neustrezno pripravo vode in s tem na večjo možnost prisotnosti mikroorganizmov. Vendar nas bojazen zaradi prisotnosti aluminija v vodi, ne sme odvrniti od uporabe, saj lahko v nasprotnem primeru tvegamo mikrobiološko onesnaženje. Torej je potrebna pravilna uporaba aluminijevega sulfata glede doziranja in izpiranja filtra.

Pri občasnem doziranju aluminijevega sulfata pred filtracijo najprej izperemo filter. Filtracija je uspešnejša, če je pretok vode skozi filter počasnejši. Pri hitrejšem pretoku imajo namreč koagulanti manjši učinek. Stalno kontinuirano minimalno doziranje naj bi bilo 0,05 mg/l. Najbolje je, da koagulant dodajamo vodi najmanj 10 sekund prej, preden voda doseže filter, saj tako filter lažje izloči nezaželene primesi. Neenakomerno doziranje npr. 20 mg aluminijevega sulfata na liter vode, lahko privede do povečane koncentracije aluminija v bazenski vodi. Namesto enkratnega doziranja aluminijevega sulfata, je bolje, da doziramo 5 % raztopino aluminijevega sulfata v topli vodi večkrat, v manjših količinah. Pri tem moramo zagotoviti neprekinjeno delovanje filtra, saj bomo le tako dosegli želeni učinek.

V primeru, da aluminijev sulfat direktno dodajamo bazenski vodi, lahko prisotnost sulfatov škoduje stikom med ploščicami. Poleg tega bodo kosmiči potonili na dno bazena in jih bo potrebno posebej odstraniti.

Aluminijev sulfat lahko zniža pH vrednost vode, zato je potrebno nivo pH po doziranju preveriti in uskladiti s priporočeno vrednostjo (6,5 do 7,8 pH).

Da bi bila koncentracija aluminija v vodi čim nižja, je treba upoštevati – ustrezen pH, pravilno doziranje, dobro mešanje in učinkovito filtracijo flokul nečistoč in aluminijevega koagulanta.

 

Prirejeno po: http://www.poolandspachemicals.co.uk/safety.htm; Swimming Pool Water (PWTAG, 1999).

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno