Kopalna voda

Bradavice, ki se prenašajo v bazenskih kopališčih

Kopalna voda

Najpogostejši povzročitelji bradavic, s katerimi se lahko okužimo v bazenskih kopališčih, so papiloma virusi. Okuženi obiskovalci prenesejo viruse v čiste dele bazenskega kopališča, na naprave, pripomočke v kopališču ali druge površine, od koder se prenesejo na druge osebe.

Zadnje posodobljeno: 22.10.2008
Objavljeno: 22.10.2008

Najpogostejši povzročitelji bradavic, s katerimi se lahko okužimo v bazenskih kopališčih, so papiloma virusi. Okuženi obiskovalci prenesejo viruse v čiste dele bazenskega kopališča (bazen in bazenska ploščad), na naprave in pripomočke v kopališču ali na druge površine (garderobe, sanitarije), od koder se lahko prenesejo na druge osebe.

Opisujejo, da je s papiloma virusi okuženih 7 do 10 % ljudi. Bolj pogosto se pojavljajo pri šolskih otrocih in najstnikih, pogosteje pri deklicah. Okuženi obiskovalci onesnažijo površine na ta način, da se zmehčana bradavica delno odlušči in z njo tudi virusi. Okužba je možna z neposrednim stikom ali posredno. Za pojav bradavice je verjetno potrebna tudi manjša poškodba kože. Virusi so zelo odporni in lahko ostanejo kužni več let. Preko vode se ne prenašajo. Čas od okužbe z virusom do začetka rasti bradavice je od 1 do 6 mesecev. Nastane sprememba na koži, običajno na podplatu, ki je podobna cvetači – plantarna veruka. V centru nastanejo nežne krvavitve, pri praskanju lahko zakrvavi. Pri stoji ali hoji povzroča bolečine. Število bradavic je od posamezne do številnih. Diferencialno diagnostično moramo bradavice stopal razlikovati od sprememb kot so žulj, kurje oko, reakcije zaradi tujka, moluscum contagiosum, tumorji. Bradavice spontano izginejo v 20 %. Zdravimo jih z jedkimi snovmi v obliki mazil ali raztopin, zamrznemo jih s tekočim dušikom ali jih kirurško izrežemo. Bradavice se pogosto ponavljajo.

Drug povzročitelj bradavic, s katerim se lahko tudi okužimo v bazenskih kopališčih, je virus mollusci contagiosi, ki povzroča bolezen moluscum contagiosum. Okužba je možna z neposrednim stikom oseb ali posredno z dotikom onesnaženih površin bazenskega kopališča, naprav in pripomočkov v bazenskem kopališču, z izmenjavanjem brisač. Spremembe se naredijo na rokah, hrbtu in zadnjih straneh nog, kar kaže na najpogostejši način prenosa. Pogosteje se okužijo otroci. Preko vode se virus ne prenaša. Bradavice se kažejo kot neboleče, okrogle, čvrste bunčice – vzbrsti v barvi kože, velikosti 1-3 mm, običajno z vdrtino na sredini spremembe. Inkubacijsko obdobje od okužbe do začetka rasti bradavice je 2-6 tednov ali več. Posamezne spremembe trajajo 2-4 mesece, lahko spontano izginejo. Manjše bradavice odstranjujemo z iglo ali z ostro žličko. Uspešno jih zamrznemo s tekočim dušikom.

Najpomembnejši preventivni ukrep pred okužbo z opisanimi virusi, ki se pogosto prenašajo v bazenskih kopališčih, je osveščanje prebivalstva o bolezni, njenem širjenju, preprečevanju okužbe in zdravljenju, saj so vir virusov okuženi obiskovalci. Ljudje, ki imajo bradavice naj ne obiskujejo kopališč oziroma šele, ko nimajo več bolezenskih znakov. V skupnih prostorih – umivalnicah, pod prhami in v savnah ipd. je priporočljivo nositi lastne čiste natikače. Upravljavci kopališč morajo dosledno vzdrževati površine bazenskega kopališča (čiščenje, tudi razkuževanje), vključno sanitarij, tušev, oblačilnic, ter naprave in pripomočke, ki jih obiskovalci uporabljajo.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno