Varnost živil

Brošura Varnost živil v prehrani nosečnic

Varnost živil

Brošura Varnost živil v prehrani nosečnic je nadgradnja brošure Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov, ki smo jo izdelali na takratnem Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije in območnih zavodih za zdravstveno varstvo leta 2012 (zdaj Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ).

Zadnje posodobljeno: 08.05.2017
Objavljeno: 08.05.2017

V novem dokumentu smo izvzeli in dopolnili vsebine o varnosti živil za nosečnice, tako da je ta dokument prvenstveno namenjen nosečnicam. Brošuro smo izdelali v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano  –  NLZOH in v sodelovanju s prof. dr. Živo Novak Antolič, specialistko porodništva in ginekologije.

Nosečnice uvrščamo med ranljive skupine skupaj z otroki, starostniki in ljudmi z oslabelim imunskim sistemom, pri katerih zaradi posebnosti njihovih naravnih oziroma bolezenskih stanj, okužbe in zastrupitve lahko potekajo v težji obliki, tudi okužbe in zastrupitve z živili. Zato je varnost živil za ranljive skupine še posebej pomembna.

V dokumentu so opisani osnovni higienski postopki in tvegana živila za nosečnice, s poznavanjem in upoštevanjem katerih nosečnice vodijo do varnega izbora in priprave živil. Tako lahko zmanjšamo tveganje oziroma preprečimo pojav okužb in zastrupitev z živili. Posebej pa so opisani higienski postopki preprečevanja okužb z  živili z bakterijo  Listeria monocytogens in parazitom Toxoplasma gondii, okužbami, ki še posebej ogrozijo plod.

Brošura je dostopna med Publikacijami NIJZ, hiter dostop pa je preko spodnje slike.

 

Zloženka o listeriji in toksoplazmi v živilih je dostopna na naslednji povezavi.

Plakat Varnost živil v prehrani nosečnic je dostopen na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno