Nenalezljive bolezni

Sladkorna bolezen

Nenalezljive bolezni

Sladkorna bolezen (diabetes mellitus) je skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 26.10.2022
Objavljeno: 26.10.2022

Tipi sladkorne bolezni

Poznamo več tipov sladkorne bolezni, in sicer sladkorno bolezen tipa 1 in tipa 2, sladkorno bolezen v nosečnosti ter druge tipe sladkorne bolezni. Najpogostejša je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima približno 90% vseh oseb s sladkorno boleznijo. Krvni sladkor, kot glukozo poimenujemo laično, pri tipu 2 sladkorne bolezni poraste zaradi  sočasno prisotne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem mišičje in jetra. Porast krvnega sladkorja se pojavi počasi, zato lahko dolga leta ostane neopažena. Okvara trebušne slinavke sčasoma napreduje, zato se način zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2 stopnjuje, in sicer od spodbujanja k zdravemu življenjskemu slogu do zdravljenja z zdravili, ki jih zaužijemo prek ust, do zdravljenja z zdravili, ki se z injekcijo dajejo v podkožje kot npr. z inzulinom. Pri sladkorni bolezni tipa 1 pa pride do naglejšega propada tistih celic trebušne slinavke, ki izločajo insulin. Porast krvnega sladkorja je hitrejši, težave kmalu izrazite, kar osebo tudi privede do zdravnika. Zdravljenje se takoj začne z insulinom in je potrebno celotno življenjsko obdobje. Sladkorna bolezen v nosečnosti pa se pojavi takrat, kadar trebušna slinavka ne uspe izdelati dovolj insulina za potrebe nosečnosti, še posebej v drugi polovici nosečnosti. Za zdravljenje je v veliki večini potrebna prilagoditev prehrane in, kadar je to možno, gibanja, pri nekaterih nosečnicah pa je potrebna insulinska terapija. Zdravljenje po porodu ni več potrebno, nosečnostna sladkorna bolezen pa predstavlja za žensko tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 kasneje v življenju.

Sladkorna bolezen predstavlja velik zdravstveni izziv

Sladkorna bolezen zaradi svoje pogostnosti, zahtevne in kompleksne obravnave ter težkih posledic predstavlja velik zdravstveni problem ter izziv za vse nas. Oseba s sladkorno boleznijo na svojo bolezen povprečno pomisli na vsakih 20 minut vsak dan, vse življenje, zaradi česar sladkorna bolezen zanj predstavlja veliko breme ter posledično vpliva na kakovost njegovega življenja in njegove družine. Oseba s sladkorno boleznijo tako poleg zdravljenja z zdravili potrebuje tudi vseživljenjsko oporo v zdravstvenem timu za obravnavo sladkorne bolezni ter usklajeno obravnavo glede krvnega sladkorja, tlaka in maščob.

Sladkorna bolezen, kot ena izmed kroničnih bolezni, ni samo problem razvitega sveta, ampak je v vedno večji meri odraz ekonomskih in socialnih determinant zdravja, kot sta revščina in neizobraženost, ter splošnega staranja prebivalstva, zato je za njeno uspešno obvladovanje potrebno usklajeno delovanje zdravstvenega sistema in celotne družbe. Slovenija je zato izvajala več deset aktivnosti v letih 2010-2020, ki so izhajale iz skupnega strateškega dokumenta – Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni. Ker je z usklajenimi aktivnostmi potrebno še nadaljevati, smo partnerji oblikovali Državni program za obvladovanje sladkorne bolezni 2020-2030, ki ga je vlada Republike Slovenije sprejela 24. 6. 2021. Več o nacionalnem programu lahko najdete na naslednji povezavi.

Državni program za obvladovanje sladkorne bolezni 2020-2030


Publikacije

Ožji nabor kazalnikov spremljanja in obvladovanja sladkorne bolezni v Sloveniji z opisom in definicijo kazalnikov

Slikovna upodobitev z ubeseditvijo kazalnikov za spremljanje sladkorne bolezni za posamezno leto


Podatki

Podatkovni portal NIJZ

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno