Nenalezljive bolezni

Slovenija skupaj z drugimi evropskimi državami pospešeno razvija edukacijo za osebe s sladkorno boleznijo

Nenalezljive bolezni

Februarja 2023 se je začel triletni evropski projekt skupnega ukrepanja CARE4DIABETES, ki je usmerjen v edukacijo oseb s sladkorno boleznijo na področju zdravih življenjskih izbir.  

Zadnje posodobljeno: 16.02.2023
Objavljeno: 16.02.2023

V njem želimo v Sloveniji na podlagi nizozemske dobre prakse razviti in testirati edukacijski program za izboljšanje življenjskega sloga za osebe s sladkorno boleznijo tipa 2, ki se vodijo  na sekundarni ravni zdravstvenega varstva.

Izhajal bo iz sodobnih slovenskih smernic in orodij za zdrave izbire pri prehranjevanju, vključeval bo moderne komunikacijske pristope, vsebinsko razširil edukacijo na nekatera nova področja (spanje, stres, strukturirani nasveti v zvezi z gibanjem in podobno) ter okrepil nekatere veščine edukatorja (npr. coaching pristopi). Razvoj bo potekal v ekspertni skupini na NIJZ v sodelovanju z diabetološkim timom v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer bo potekalo testiranje in evalvacija. Gre torej za eno od pomembnih načrtovanih aktivnosti za uresničevanje Državnega programa za obvladovanje slakdorne bolezni 2020-2030, kar je v svojem nagovoru na sestanku vseh evropskih partnerjev ob začetku projekta poudarila tudi Mojca Gobec iz sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na Ministrstvu za zdravje.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno