NIJZ

7. svetovni kongres Svetovnega združenja za dvojne motnje

NIJZ

Uspešno se je zaključil 7. svetovni kongres Svetovnega združenja za dvojne motnje - 7th World Congress of the World Association on Dual Disorders.

Zadnje posodobljeno: 10.05.2023
Objavljeno: 10.05.2023

Soorganizatorji kongresa so bili Svetovno združenje za dvojne motnje – World Association on Dual Disorders (WADD), Evropsko združenje za zdravljenje zasvojenosti z opioidi – European Opioid Addiction Treatment Association (EUROPAD) in WADD Slovenski znanstveni odbor.

Kongres je potekal pod pokroviteljstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Alme Mater Europaea ECM – Maribor in Inštitutom za metodologijo raziskovanja odvisnosti Svetovnega združenja za zdravljenje odvisnosti od opioidov – Addiction Research Methods Institute of World Federation for the Treatment of Opioid Dependence, ki ima status posebnega posvetovalnega telesa pri Ekonomskem in socialnem svetu Združenih narodov.

Svetovni kongres so podprli Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Zdravniška zbornica Slovenije, Sekcija za medicino odvisnosti pri Slovenskem zdravniškem društvu (SZD), Slovensko združenje za zdravljenje bolečine pri SZD.

V Portorožu smo tako od 28. do 30. aprila 2023 gostili strokovnjake iz skoraj 30 držav in različnih kontinentov. Glavna rdeča nit in vodilo kongresa je bila Dvojna motnja: proti novi paradigmi v nevroznanosti za razumevanje duševnega zdravja.

WADD je združenje namenjeno strokovnjakom na področju psihiatrije in duševnega zdravja, ki delujejo na področju raziskovanja in zdravljenja dvojnih motenj. Svetovnemu kongresu je predsedovala prim. doc. dr. Mercedes Lovrečič (NIJZ).

Na kongresu se je zvrstilo 107 predavateljev iz celega sveta in 35 predstavitev posterjev. Strokovnjaki so si bili enotni, da potrebujemo nove definicije, bolj inkluzivno delovanje na področju preventive in zdravljenja, predvsem pa raziskovanja na področju dvojnih motenj. Največ zanimanja je požela predstavitev Nore Volkow, direktorice Ameriškega nacionalnega inštituta za zlorabe drog (National Institute for Drug Abuse – NIDA), ki je predstavila posodobitve na področju preventive in zdravljenja dvojne motnje.

Med kongresom je potekala tudi generalna skupščina WADD in seja znanstvenega odbora WADD. Na svetovnem kongresu je potekala podelitev priznanj zaslužnim strokovnjakom, ki so pomembno prispevali predvsem k znanju, raziskavam in razvoju na področju dvojnih motenj. Častno članstvo je prejela tudi prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek (NIJZ, Ministrstvo za zdravje).

Za zelo uspešno izvedbo kongresa smo prejeli številne čestitke in zahvale predstavnikov mednarodnih organizacij in posameznikov.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno