NIJZ

Napotki za ravnanje ob požaru

NIJZ

Zadnje posodobljeno: 17.02.2023
Objavljeno: 17.02.2023

Pri spremljanju sistema SPIN smo opazili, da je v petek, 17. 2. 2023 okoli 11:30 ure prišlo do eksplozije v tovarni pirotehničnih sredstev. Eksplozija se je zgodila v bližini Vrhnike in pristojne službe so nemudoma pričele s posredovanjem. Kot v drugih primerih požarov se v okolico sprošča velika količina dima in so zaradi tega povečane količine delcev v zraku. Pri ljudeh, ki so dimu izpostavljeni, lahko pride do zdravstvenih težav.

Še posebej so lahko ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi  dihal (astmo, KOPB in bolniki z drugimi kroničnimi pljučnimi boleznimi), sladkorni bolniki. Onesnaženemu zraku se lahko izognemo le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa lahko to zagotavljamo z zadrževanjem v zaprtih prostorih.

 

Situacijo bomo nadalje spremljali in vas sproti obveščali.
_

18:10 – Gasilci so v popoldanskem času ogenj pogasili. S terena nismo prejeli nobenih informacij, ki bi kazale na onesnaženje in možno tveganje za zdravje.

15:45 – Ni novih informacij, ki bi kazale na možno povečano tveganje za zdravje prebivalcev.

13:10 – Po prvih informacijah s terena ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica. Priporočamo pa, da se izogibate bližnji okolici objekta.

Napotki za ravnanje ob požaru so na voljo na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno