Območna enota Celje

Polnih 22 let spletnega svetovanja mladim – s pristno besedo v mladi svet

Območna enota Celje

Spletna svetovalnica #Tosemjaz, ustanovljena leta 2001 v Celju, praznuje že 22 let neprekinjenega in stabilnega delovanja. Danes je to najstarejša in največja mladinska spletna svetovalnica v Sloveniji na področju javnega zdravja, specializirana za strokovno spletno podporo mladim.

Zadnje posodobljeno: 13.06.2023
Objavljeno: 13.06.2023

Ključna dobrobit spletne svetovalnice #To sem jaz je, da mladim omogoča preprost in anonimen dostop do strokovnega nasveta. Visoko obletnico delovanja programa za duševno zdravje mladih To sem jaz smo na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje obeležili s strokovnim srečanjem, naslovljenim ‘S pristno besedo v mladi svet’ 8. junija 2023 v celjskem Knežjem dvoru.

Na letošnjem delovnem srečanju so se strokovnjaki in ustvarjalci programa v osrednji delavnici, ki sta jo vodili Aleksandra P. Meško in Nuša Klinar, psihologinji iz Centra za psihološko svetovanje Persona, osredotočili na čustva in zlasti načine podpore mladim, kadar sporočajo o različnih strahovih, kot so trema, zaskrbljenost, tesnoba, panika … Spoznavali so principe odzivanja in ravnanja z občutki anksioznosti ter drugimi vrstami strahu. V uredništvu spletne svetovalnice so letos izšle tudi smernice za nove spletne svetovalke in svetovalce, ki jih je na dogodku predstavila izr. prof. dr. Katja Košir, ena od avtorjev novih smernic, tudi supervizorka v spletni svetovalnici #Tosemjaz. V svetovalni mreži je trenutno 65 strokovnjakov – prostovoljcev (psihologi, zdravniki in drugi strokovni delavci). V letu 2022 so mladim odgovorili na 2500 anonimnih spletnih vprašanj, v katerih sporočajo o svojih stiskah in dilemah odraščanja. V celjski ekipi programa To sem jaz izražajo prostovoljcem priznanje in iskreno zahvalo, pri tem pa poudarjajo pomen neprecenljive mreže prostovoljcev različnih strok, ki je pred več kot dvajsetimi leti opravljala pionirsko delo na področju spletnega svetovanja mladim.

Po 22 letih deluje delovna skupina programa To sem jaz na NIJZ v naslednji sestavi: predstojnica celjske enote za nenalezljive bolezni prim. Nuša Konec Juričič, vodja programa od ustanovitve Ksenija Lekić,  urednica spletne svetovalnice Petra Tratnjek in razvojni sodelavci Domen Kralj, Klara Pinter ter Maruša Naglič, med zunanjimi sodelavci avtorica celostnega modela preventivnih delavnic, supervizorka in mentorica mladim svetovalcem Alenka Tacol, razvojni analitik doc. dr. Marjan Cugmas in strokovna sodelavka na področju spletnega svetovanja izr. prof. dr. Katja Košir. Vsakodnevno izvajanje dejavnosti spletnega svetovanja omogoča mreža strokovnjakov – prostovoljcev, dragoceno delo na področju preventivne prakse pa v šolah opravljajo vsako leto številni učitelji – razredniki.

Spletišče je bilo v letu 2022 celostno grafično, vsebinsko in tehnično prenovljeno. Mladi imajo dostop do zakladnice kakovostnih prispevkov o zdravju in oporah med odraščanjem. V uredništvu spletne svetovalnice redno vsak mesec pripravijo tudi brezplačni tematski e-Mesečnik za mlade z aktualnimi vsebinami za mlade, prejemajo pa ga le naročniki – naročijo se lahko tukaj. Med programsko priročniško literaturo je mladim na voljo interaktivni priročnik za samopomoč Kaj lahko naredim, da mi bo lažje? Veščine za vsakdan in viri opore v stiski. Priročnik je podprt s QR kodami, ki bralca vodijo do spletnih rubrik, baze zvočnega gradiva in vodenih vaj za samopomoč – dostopen v tiskani in digitalizirani izdaji.

Program To sem jaz – prejemnik več nagrad, kot primer dobre prakse uvrščen v nacionalni program duševnega zdravja – od ustanovitve do danes deluje ob podpori vodstva NIJZ in Ministrstva za zdravje, v  zadnjih treh letih pa se razvija pod okriljem projekta Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalcev. Mladim omogoča prijazne poti do zanesljivih nasvetov med odraščanjem.

Preventivni program To sem jaz je kot celota usmerjen v krepitev duševnega zdravja in psihične odpornosti mladih – v razvijanje veščin ter kompetenc, ki mladostnike podpirajo med odraščanjem in delujejo kot zaščita tudi v kriznih situacijah. Tako se program odvija v šolah – na področju šolske preventivne prakse, kjer si ustvarjalci programa že vrsto let prizadevajo, da bi zaživelo načrtno in organizirano izvajanja preventivnih delavnic za krepitev duševnega zdravja. Cilj programa je kontinuirano izvajanje preventivnih delavnic v razredu, izvajalec pa je lahko razrednik.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno