Območna enota Celje

Spletna svetovalnica To sem jaz med najboljšimi digitalnimi zgodbami

Območna enota Celje

Ljubljana, 15. september 2022 – Na festivalu slovenskega digitalnega komuniciranja WEBSI Digitalni presežki Slovenije, je bila 15. 9. 2022 podelitev nagrad najboljšim digitalnim projektom v letu 2022. Med najboljšimi tega leta je bila tudi prenova največje in najstarejše spletne svetovalnice za mlade www.tosemjaz.net, ki je zasedla tretje mesto med finalisti v kategoriji Družbeno odgovorni projekti.

Zadnje posodobljeno: 16.09.2022
Objavljeno: 16.09.2022

Spletna svetovalnica deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje in mladim generacijam že 21 let zagotavlja anonimen, brezplačen in preprost dostop do strokovnega nasveta. Odgovore na vprašanja o dilemah in stiskah odraščanja nudi spletna svetovalna mreža, ki trenutno združuje približno 70 strokovnjakov – prostovoljcev (psihologov, zdravnikov različnih specializacij, socialnih delavcev in drugih strokovnjakov). Spletišče so na NIJZ v sodelovanju z agencijo Innovatif letos uspešno prenovili in ga še bolj približali odraščajočim. Celostna prenova spletnega mesta je bila vsebinsko, grafično in tehnično zahtevna. Tako mladim uporabnikom od marca letos zagotavlja tudi več novih funkcionalnosti (na primer možnost sinhronega posvetovanja Chat s strokovnjakom) in zakladnico več kot 200 kakovostnih prispevkov o zdravju in oporah med odraščanjem, razvrščenih v 9 vsebinskih sklopov. Poseben poudarek je na temah o duševnem zdravju, saj je preventivni program To sem jaz kot celota usmerjen v krepitev duševnega zdravja in psihične odpornosti mladih – v razvijanje veščin ter kompetenc, ki mladostnike podpirajo med odraščanjem in delujejo kot zaščita v kriznih situacijah. Letošnja novost je tudi brezplačni e-Mesečnik za mlade z aktualnimi vsebinami iz mladostništva, prejemajo pa ga le naročniki – naročijo se lahko tukaj: https://www.tosemjaz.net/e-novice/ V ekipi programa To sem jaz vabijo strokovne delavce v šolstvu, zdravstvu, socialnem varstvu in na drugih področjih, kjer so v stiku z mladimi, da širijo informacijo o spletišču To sem jaz in možnostih, ki jih ponuja kot vir pomoči.

Celostna prenova spletišča je bila opravljena v okviru Nacionalnega programa duševnega zdravja MIRA in projekta Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalcev. Program To sem jaz je doslej prejel že več nagrad na področju komuniciranja in je v domači in mednarodni strokovni javnosti prepoznan kot primer dobre prakse na področju varovanja in krepitve duševnega zdravja mladih. Prijazne poti do zanesljivih nasvetov med odraščanjem!

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno