Območna enota Ljubljana

Dan brez alkohola 2023 v Cerknem

Območna enota Ljubljana

V sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Idrija smo sodelavci Območne enote Ljubljana Nacionalnega inštituta za javno zdravje v četrtek, 16. 3. 2023, na ploščadi Centra za šolske in obšolske dejavnosti Cerkno organizirali preventivni dogodek Dan brez alkohola.

Zadnje posodobljeno: 28.03.2023
Objavljeno: 28.03.2023

V ta namen smo od 11:00 dalje na stojnicah pred Centrom delili promocijsko ter zdravstveno vzgojno gradivo, preko »kolesa zdravja« preverjali poznavanje dejstev glede pitja alkohola in na poligonu preverjali, kako se mimoidoči znajdejo pri manevriranju ob uporabi očal za simulacijo opitosti.  Poleg smo imeli tudi stojnico za promocijo presejalnih programov Dora, Zora in Svit, pri čemer smo si pomagali z gradivi in z namiznim modelom debelega črevesja. Strokovne sodelavke Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Idrija so udeležencem merile pritisk in delile nasvete, policisti Policijske postaje Idrija pa so s komandirjem na čelu predstavili svoje aktivnosti in prikazali merjenje količine alkohola v izdihanem zraku. Mimoidoči so bili sprva zadržani, a smo jih nekaj vseeno uspeli prepričati k sodelovanju.

Vrhunec dogodka in največji obisk se je zgodil kmalu po 11:00, ko se je ploščad napolnila z učenci in profesorji osnovne šole Cerkno. Učenci so pokazali visoko raven poznavanja dejstev in mitov glede alkohola in zdravega življenjskega sloga. Radi so se odzvali vabilu k sodelovanju v kvizu, še raje pa so se preizkusili v poligonu z uporabo očal za simulacijo opitosti.

Pripravil: Rok Zaletel

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno