Območna enota Ljubljana

O preventivi na področju alkohola tudi v Domžalah

Območna enota Ljubljana

V sodelovanju z Zdravstveno vzgojnim centrom Zdravstvenega doma Domžale smo sodelavci Območne enote Ljubljana Nacionalnega inštituta za javno zdravje v ponedeljek, 27. 3. 2023, organizirali stojnico za promocijo preventive na področju alkohola ter predavanje o pasteh čezmernega pitja.

Zadnje posodobljeno: 28.03.2023
Objavljeno: 28.03.2023

V času akcije 40 dni brez alkohola in v času, ko po Sloveniji potekajo aktivnosti za obeležitev dni brez alkohola, smo sodelavci enote za nenalezljive bolezni še dodatno aktivni na terenu. Odzvali smo se pobudi, da preventivni dogodek pripravimo tudi v sodelovanju s sodelavci ZVC Domžale. V ta namen smo pred Lekarno Bistrica v Domžalah pripravili stojnico z zdravstveno vzgojnimi in promocijskimi gradivi ter poligon za uporabo očal, ki simulirajo opitost. Mimoidoče smo nagovarjali k udeležbi v preventivne programe, jih vabili na test hoje na domžalski stadion, ki se bo odvil v ponedeljek, 3. 4. 2023, in kjer bodo na voljo tudi informacije za opuščanje čezmernega pitja.

Po aktivnostih na stojnici smo se preselili v prostore knjižnice, kjer je sodelavec NIJZ Rok Zaletel udeležencem predstavil slovensko “mokro” kulturo, bremena rabe alkohola v Sloveniji, pasti čezmernega pitja alkohola in vse skupaj povezal kot argument za nujnost preventivnih aktivnosti. Predavanje je sklenil s predstavitvijo delavnic za opuščanje tveganega in škodljivega pitja alkohola v zdravstvenih domovih po Sloveniji. Vodja ZVC Domžale Andreja Heine pa je udeležence povabila k udeležbi v preostale, tudi psihoedukativne delavnice, ki predstavljajo pomembno podporo pri spremembah, ki vodijo v boljše zdravstveno stanje in počutje nasploh.

 

Pripravil: Rok Zaletel

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno