Območna enota Ljubljana

S partnerji v skupnem prizadevanju za krepitev zdravja in dobrega počutja prebivalcev

Območna enota Ljubljana

Sodelavci enote za nenalezljive bolezni območne enote Ljubljana se pogosto odzivamo povabilom in pobudam k sodelovanju pri prizadevanju za krepitev zdravja in dobrega počutja prebivalcev. V tem vidimo priložnost, da neposredno nagovorimo uporabnike zdravstvenih storitev, občutimo utrip lokalne skupnosti ter krepimo sodelovanje in odnose med pomembnimi deležniki v okolju. V mesecu maju smo imeli priložnost sodelovati pri treh dogodkih v različnih koncih naše velike regije in sicer na Vrhniki, v Idriji in na OŠ Gabrovka.

Zadnje posodobljeno: 05.06.2023
Objavljeno: 05.06.2023

12. 5. 2023 – Vrhnika: Dan zdravja na Vrhniki

Center za krepitev zdravja v ZD Vrhnika nas je povabil k sodelovanju na njihovem glavnem letnem dogodku za promocijo zdravja in aktivnosti programa Skupaj za zdravje, ki jih uspešno izvajajo že vrsto let. Na dnevu zdravja so mimoidočim svetovali na številnih stojnicah in delavnicah. Udeleženci so lahko tako izbirali med vsebinami »Od prvega koraka do odraščanja«, »Zdravi zobje od prvega dne«, »Si OK?«, merjenje spirometrije, merjenje vsebnosti ogljikovega monoksida v izdihanem zraku, senzorno zaznavanje bolečine, »Beljakovine – so nujne za vse ali samo za športnike?«, analiza stopal, pomen samopregledovanja dojk in mod, temeljni postopki oživljanja z uporabo defibrilatorja, predstavitev gasilskega vozila in gasilske tehnike, analiza telesne sestave s svetovanjem, »Ali sem fit?« … Z NIJZ pa smo jih podprli s promocijo nacionalnega presejalnega programa Svit z velikim napihljivim modelom debelega črevesa, s kolesom zdravja, kjer smo preverjali znanje in mite povezane z alkoholom ter s preverjanjem motoričnih sposobnosti na poligonu z uporabo očal za simulacijo opitosti. Dogodek je kljub slabemu vremenu pod šotor privabil mnoge obiskovalce. V dopoldanskem času so nas obiskali otroci bližnjih vrtcev in šol, člani lokalnih društev, popoldne pa še mnogi drugi starejši in mlajši mimoidoči.

Intenzivne priprave in trud, ki jih CKZ Vrhnika vlaga v tovrstne dogodke, kažejo rezultate tudi pri realizaciji njihovih delavnic. Dobro delo v skupnosti, dobra promocija aktivnosti in dobra izkušnja udeležencev so glavni faktorji, ki omogočajo stabilno izvajanje preventivnih programov.

Vir fotografij: NIJZ, ZD Vrhnika

20. 5. 2023 – Idrija: Dan zdravja v Idriji

Dan zdravja v Idriji je tradicionalno prireditev, ki se odvija na Mestnem trgu, in jo vsako leto obišče staro in mlado. Gre za dogodek, kjer smo se z našimi aktivnostmi sodelavci NIJZ predstavili že večkrat. Tudi tokrat smo se odzvali vabilu zdravstvenega doma in pripravili stojnico, kjer smo promovirali zdrav življenjski slog, konkretno prednosti odgovornega odnosa do pitja alkohola. Poleg deljenja zdravstveno vzgojnega in promocijskega gradiva smo z mimoidočimi preverjali znanje in mite povezane z alkoholom ter motorične sposobnosti na poligonu z uporabo očal za simulacijo opitosti. Sicer pa so bili lahko obiskovalci s strani strokovnjakov ZD Idrija deležni meritev krvnega tlaka in sladkorja, meritev venskega pretoka, meritev vida, analize telesne sestave, predstavitve preventivnih programov, predstavitve nujne medicinske pomoči. Ob spremljevalnem programu dogodka, ki so ga zapolnili in zaokrožili Vili Resnik, kmečka tržnica, Policijska postaja Idrija, Center za socialno delo in otroški program Mladinskega centra Idrija, je vsak lahko našel kaj zase.

V Idriji se zavedajo, da je preventiva tek na dolge proge. S stalno promocijo zdravega življenjskega sloga in s spodbujanjem občanov, da se vključujejo v aktivnosti v centru za krepitev zdravja želijo v lokalnem okolju povečati udeležbo v delavnicah in tako izboljšati zdravstveno stanje ter počutje tam živečega prebivalstva.

Vir fotografij: NIJZ, ZD Idrija

26. 5. 2023 – Gabrovka: Preventivne dejavnosti na Osnovni šoli Gabrovka

Preventivne dejavnosti na Osnovni šoli Gabrovka predstavljajo primer dobre prakse, kjer se šola poveže z lokalnim zdravstvenim domom in NIJZ ter za učence, njihove starše, strokovni kader in celotno lokalno okolje pripravi dan posvečen zdravju. Udeleženci so se družili in spoznavali, opravili meritve krvnega pritiska, telesne mase, opravili test vzdržljivosti – hoja na 2 km in/ali 6-minutni vzdržljivostni test. S strokovnjaki ZD Litija so se lahko posvetovali, katere delavnice programa Skupaj za zdravje, ki jih izvajajo v njihovem zdravstveno-vzgojnem centru, bi bile najbolj primerne za posameznega udeleženca. Dodano vrednost preventivnih dejavnosti smo omogočili tudi sodelavci ENNB OE Ljubljana, ki smo na šolskem igrišču osveščali glede programa Svit – državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Udeleženci so si ob razlagi pobliže ogledali velik napihljiv model debelega črevesa. Z otroci in učenci smo utrjevali znanje o ustni higieni in zdravem življenjskem slogu nasploh. Poleg tega so mladi uživali v različnih telesnih aktivnostih, ki so jih za njih pripravili pedagoški delavci. V popoldanskem času smo lahko dodatno preizkušali naše motorične sposobnosti na poligonu ob uporabi očal za simulacijo opitosti. Z učenci zadnjega triletja so bile izvedene kratke enourne delavnice o tveganih vedenjih, s poudarkom na uporabi novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, katerih raba se je v zadnjem obdobju močno razširila ravno med šolsko populacijo.

Brezplačni preventivni zdravstveni programi, ki se izvajajo v zdravstveno-vzgojnem centru ZD Litija, program projekta Zdrave šole, ki se izvaja v OŠ Gabrovka – Dole, dodatno prispevajo k osveščanju otrok in odraslih na področju varovanja in krepitve zdravja.

Vir fotografij: NIJZ, OŠ Gabrovka

Pripravil: Rok Zaletel

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno