Območna enota Ljubljana

Skupaj ob svetovnem dnevu zdravja v zdravstveni regiji Ljubljana

Območna enota Ljubljana

7. aprila, na dan, ko je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija, po vsem svetu obeležujemo svetovni dan zdravja. Letos smo zaposleni v Enoti za nenalezljive bolezni Območne enote Ljubljana NIJZ združili moči z različnimi partnerji in pripravili dogodke za splošno in drugo zainteresirano javnost. V tem obdobju smo se mudili v Ljubljani, Hrastniku in Logatcu, kjer smo mimoidoče in udeležence spodbujali k zdravemu vedenju in k vključevanju v preventivne aktivnosti.

Zadnje posodobljeno: 13.04.2023
Objavljeno: 13.04.2023

5. 4. 2023 – Ljubljana: Svetovanja za zdravje ob svetovnem dnevu zdravja

V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Zdravstvenim domom Ljubljana in nevladnimi organizacijami smo se udeležili dogodka, ki je med 10. in 15. uro potekal na Stritarjevi ulici v centru Ljubljane. Sodelujoči smo za mimoidoče opravljali meritve krvnega tlaka, sladkorja v krvi, telesne sestave in ocene prehranjenosti. Izvajali smo tudi 6-minutni test hoje in nudili številne zdravstvene nasvete. Posebno mesto je zavzel tudi napihljiv model debelega črevesa in promocija nacionalnega presejalnega programa Svit.

Ob 12. uri je v Veliki sejni dvorani Mestne hiše potekala okrogla miza, ki je bila namenjena preventivnim dejavnostim in presejalnim programom za preprečevanja raka, ki jih izvajajo v ZD Ljubljana. O pomembnosti preventive in svojih izkušnjah so spregovorile:

  • doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med. spec., Zdravstveno varstvo odraslih ZD Ljubljana
  • Tinkara Srnovršnik, dr. med. spec., Zdravstveno varstvo žensk ZD Ljubljana
  • Janja Schweiger Nemanič, dr. med., Zdravstveno varstvo šolskih otrok in mladine ZD Ljubljana
  • Maja Milohnoja Berčič, dr. med. spec., Center za bolezni dojk ZD Ljubljana
  • Taja Kontler, Nacionalni inštitut za javno zdravje

7. 4. 2023 – Hrastnik: Svetovni dan zdravja: Skupaj za varni jutri

V sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Hrastnik in Partnerstvom LAS Zasavje smo se udeležili Tržnice zdravja, kjer so poleg NIJZ sodelovali še Zdravstveni dom Hrastnik, Varstveno delovni center Zasavje, Turistično društvo Ruardi, Društvo za preprečevanje osteoporoze Hrastnik, Društvo za harmoničen način življenja CALVODAS, Čebelarsko društvo Hrastnik, Društvo diabetikov Hrastnik in Zadruga Zakladi Kočevske. Sodelujoči smo na dogodku zasledovali isti cilj: poudarjati pomen zdravja, kako ga ohranjati in kako krepiti.

Dogodek je bil zelo dobro obiskan, tako da je bilo zadovoljstvo obojestransko – tako sodelujočih kot obiskovalcev, ki so se v naboru pestre ponudbe lahko preizkusili v nordijski hoji, se razvajali z masažami, izmerili krvni tlak in sladkor v krvi, izračunali verjetnost za osteoporozo in izmerili stanje telesa preko srčnega utripa, se seznanili z zdravilnimi učinkovinami medu in čebeljih izdelkov, se naučili pravilno rokovati z AED aparatom in se seznanili z nacionalnimi presejalnimi programi Zora, Dora in Svit, ter nacionalnim programom duševnega zdravja Mira.

Dogodek je obiskala tudi ekipa RTV Slovenija, ki je o dogodku od svetovnem dnevu zdravja pripravila prispevek za oddajo Zdravje: https://365.rtvslo.si/arhiv/zdravje/174950125 .

12. 4. 2023 – Logatec: Svetovni dan zdravja v občini Logatec

V sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Logatec smo v sklopu mesečnega sejma na Cankarjevi ulici pripravili stojnico ob svetovnem dnevu zdravja. Na stojnici smo preverjali mite glede pitja alkohola, preverjali motorične sposobnosti ob uporabi očal za simulacijo opitosti, merili krvni tlak, predstavljali zdrav krožnik in spodbujali k udeležbi v preventivne delavnice v Centru za krepitev zdravja ter k udeležbi v nacionalne presejalne programe Zora, Dora in Svit. Na stojnici se je ustavilo lepo število mimoidočih, ki so z nami delili marsikatero osebno izkušnjo. V prav posebno veselje pa nam je bil obisk logaškega vrtca, kjer smo z malimi nadobudneži uspeli spregovoriti o pomenu osebne higiene in zdravega življenjskega sloga.

Pripravil: Rok Zaletel

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno