Območna enota Maribor

Rožnati oktober – mednarodni mesec boja proti raku dojk

Območna enota Maribor

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vsako leto obeležujemo rožnati oktober – svetovni mesec boja proti raku dojk, kadar z različnimi aktivnostmi poudarjamo pomen zdravega načina življenja, odgovornosti do lastnega zdravja ter pravočasnega odkrivanja zgodnjih oblik tovrstnega raka.

Zadnje posodobljeno: 19.10.2023
Objavljeno: 19.10.2023

Rak dojke je v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Po podatkih Registra raka, je v letu 2020 za rakom dojk zbolelo 1.459 oseb, od tega 1.448 žensk in 11 moških, umrlo pa 472 žensk in 3 moški.

Zato ženskam svetujemo, da skozi vse svoje življenje skrbijo za zdrav življenjski slog in si redno mesečno samopregledujejo dojke ter se redno udeležujejo preventivnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk – Programa DORA. Naj bo letošnji rožnati oktober spodbuda k bolj odgovornemu ravnanju in k skupni prizadevnosti na poti zmanjševanja bremena raka dojk.

Vabimo vas tudi k poslušanju izjave za javnost, ki smo jo ob tej priložnosti pripravili na mariborski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


Pripravil:

Milan Stojanović – OE Maribor

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno