S temeljitim in pravilnim načinom umivanja rok preprečimo pot prenosa mikroorganizmov ter s tem razvoj bolezni. Še posebno pomembno je dosledno in vestno umivanje rok v času epidemij različnih obolenj.
Najpogostejši načini prenosa mikroorganizmov preko rok so:
- z nečistih predmetov na roke (kljuke, pipe, ročaji, odpadki, embalaža…)
- iz nosu, ust, oči, lasišča na roke;
- z rok drugih ljudi na roke;
- z živali na roke;
- z živil na roke;
- z rok na živila.
Kdaj umiti roke?
- vedno, ko so umazane;
- po uporabi stranišča;
- pred delom z gotovimi živili, higiensko občutljivimi (gotove jedi, delikatesna živila, oprana zelenjava, slaščice…);
- med delom z živili, kadarkoli se roke umažejo;
- po rokovanju s surovimi neobdelanimi živili (surovo meso, jajca, surova neočiščena zelenjava in sadje);
- po kihanju, kašljanju, brisanju nosu, po dotikanju kože obraza in lasišča in las;
- pred jedjo, pred hranjenjem otroka, pred in po hranjenju bolnika;
- pred in po previjanju dojenčka, oskrbi bolnika;
- po dotikanju živali;
- po rokovanju z embalažo in odpadki;
- po opravljenem čiščenju;
- pred in po uporabi zaščitnih rokavic;
- ko pridemo domov.
Neposredno pred vsakim začetkom dela z živili je potrebno roke pravilno umiti.
Kako pravilno umijemo roke?
- roke zmočimo s toplo vodo;
- nanesemo tekoče milo;
- namilimo vse površine rok: dlani, prste, medprstne prostore, hrbtišče rok, posebej zanohtje in zapestje;
- milimo 10-15 sekund;
- milo temeljito splaknemo;
- roke lahko v domačem okolju obrišemo s svojo čisto suho bombažno brisačo, ki jo pogosto menjamo in operemo. V kuhinji priporočamo uporabo papirnatih brisač;
- pipo zapremo tako, da že umitih rok ponovno ne onesnažimo, zato vodo zapremo z brisačo ali komolcem.
V domači kuhinji pred pričetkom dela z živili pred umivanjem rok iz rok snamemo nakit in uro. Rok, na katerih je nakit in ura, ne moremo nikoli pravilno umiti.
Poskrbimo, da si bodo tudi otroci znali pravilno in ob pravem času umiti roke, še posebej po uporabi stranišča, pred jedjo in po stiku z živaljo.
Pripravila: Marija Hanželj
OE Maribor (Enota za NNB)