Območna enota Murska Sobota

Deinstitucionalizacija – kje smo v Pomurju?

Območna enota Murska Sobota

V četrtek, 12. oktobra 2023 je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekalo strokovno srečanje ob svetovnem dnevu duševnega zdravja.

Zadnje posodobljeno: 19.10.2023
Objavljeno: 19.10.2023

Na dogodku smo podrobneje predstavili temo deinstitucionalizacije in napredka le-te v Pomurju. Tema je tesno povezana z mednarodnim projektom »JA Implemental«, v katerem naša regija letos pilotno sodeluje in zaradi česar je nastala Mreža za duševno zdravje*, ki povezuje predstavnike zdravstva, socialnega varstva in nevladnega sektorja v prizadevanjih za izboljšanje področja skrbi za duševno zdravje in dostopnost pomoči v naši regiji.

V uvodnem predavanju nam je dr. Andraž Kapus iz Inštituta RS za socialno varstvo podrobneje predstavil izzive načrtovanja in izvajanja deinstitucionalizacije na državni, lokalni in mikro ravni, nato pa so sledili prispevki in predstavitve različnih služb in organizacij, ki s svojimi programi in storitvami skrbijo za dostopnost do pomoči na področju duševnega zdravja v našem lokalnem okolju. Svoje delo so tako predstavili Center za duševno zdravje odraslih iz ZD Murska Sobota, CSD Pomurje, posebni socialnovarstveni zavod Lukavci, Strokovni center Veržej ter Društvo Mozaik. Dogodek smo zaključili z okroglo mizo, kjer smo izpostavili nekaj ključnih problematik, ki jih strokovni delavci iz različnih področij zaznavajo pri neposrednem delu z osebami s težavami v duševnem zdravju.


* Mrežo za duševno zdravje v pomurski regiji sestavljamo NIJZ (OE Murska Sobota), CDZO Murska Sobota, CDZOM Murska Sobota, CSD Pomurje, Društvo Mozaik, Ozara Slovenija in MO Murska Sobota.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno