Območna enota Murska Sobota

Jem zdravo, jem lokalno

Območna enota Murska Sobota

V torek, 17. 10. 2023, smo na območni enoti Murska Sobota organizirali regijsko strokovno srečanje namenjeno organizatorjem prehrane vzgojno – izobraževalnih zavodov v Pomurju.

Zadnje posodobljeno: 26.10.2023
Objavljeno: 26.10.2023

Na srečanju smo izpostavili pomen lokalne hrane za zdravje, zatem pa so se predstavili lokalni dobavitelji, od katerih lahko vzgojno – izobraževalni zavodi nabavljajo živila. V praksi se je namreč pokazalo, da se le ti ne poznajo dovolj z vzgojno – izobraževalnimi ustanovami, zato smo jim omogočili, da predstavijo svojo ponudbo.

Svoje izdelke so predstavili naslednji dobavitelji:

  • Sadjarstvo Ficko (ponujajo domače marmelade, tudi brez dodanega sladkorja…),
  • Predelava sadja Štefan Gjergjek (ponujajo 100 % sadne sokove, kis…),
  • Eko Prlekija d.o.o. (ponujajo domačo govedino, čaje, sadje, zelenjavo…),
  • BeEko, ekološka kmetija Paldauf, (ponujajo ekološke mlevske izdelke, olja…).

Udeleženci srečanja so se lahko z njimi povezali, si izmenjali kontakte in informacije.

Sledilo je predavanje na temo polnozrnatih živil, saj ob spremljanju šolske prehrane v Pomurskih šolah opažamo, da je le teh na jedilnikih premalo oz. je še veliko prostora za izboljšave.

Organizatorka prehrane iz vrtca Manka Golarja Gornja Radgona je predstavila primer dobre prakse, kako se organiziranja prehrane, nabave živil in vsega kar spada zraven lotevajo v njihovem vrtcu, prav tako pa je izpostavila izzive s katerimi se srečujejo. Razvila se je prijetna debata, v kateri so si udeleženci izmenjali svoje izkušnje in mnenja.

Na področju organizacije prehrane v vzgojno izobraževanih zavodih se soočamo s številnimi izzivi, a kljub temu smo lahko hvaležni, da živimo v državi, v kateri je prehrana otrok in mladostnikov tako skrbno načrtovana in organizirana. Glede tega so naši vzgojno – izobraževalni zavodi res priviligirani.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno