Območna enota Murska Sobota

Obeležitev svetovnega dne duševnega zdravja v Gornji Radgoni

Območna enota Murska Sobota

Na NIJZ OE Murska Sobota smo v sodelovanju z Zavodom Vitica v torek, 10. oktobra obeležili svetovni dan duševnega zdravja z dogodkom, ki je potekal v Gornji Radgoni.

Zadnje posodobljeno: 19.10.2023
Objavljeno: 19.10.2023

Dogodek je bil namenjen ozaveščanju o pomembnosti skrbi za duševno zdravje in informiranju o virih pomoči, ki so na področju duševnega zdravja na voljo prebivalcem pomurske regije. Dogodka se je udeležilo več kot 200 osnovnošolcev z njihovimi učitelji ter drugi obiskovalci in uporabniki storitev s področja duševnega zdravja.

Udeležence smo spodbudili k rednemu gibanju, ki pomembno vpliva na krepitev duševnega zdravja, preizkusili pa so se tudi v poznavanju mitov in resnic o duševnem zdravju. Med udeležence smo razdelili tudi zelene pentlje, simbol svetovnega dne duševnega zdravja ter druga informativna gradiva.

Poleg NIJZ so na dogodku sodelovali tudi Zavod Vitica, Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov in Center za duševno zdravje odraslih ZD Murska Sobota, Center za krepitev zdravja ZD Gornja Radgona, CSD Pomurje (Enota Gornja Radgona), Center Šteker in Društvo Mozaik.

 

Ob mesecu osveščanja o Alzheimerjevi bolezni je v Gornji Radgoni potekal tudi  dogodek »Branje za dušo in možgane«. Alzheimerjeva bolezen je še vedno obdana s stigmo, kar otežuje življenje tako bolnika kot njegovih svojcev in skrbnikov. Na dogodku smo spregovorili o bolezni ter nekaterih oblikah pomoči, ki so dostopni v lokalnem okolju. Poslušali smo kako se knjižni  junaki soočajo z izzivi bolezni skozi izbrana dela  literarne umetnost.
Letošnji  dogodek so izvedli: Javni zavod knjižnica Gornja Radgona, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Zdravstevni dom Murska Sobota ter  Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota.”

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno