Območna enota Ravne na Koroškem

Kartice z recepti – ČOKO KAŠA

Območna enota Ravne na Koroškem

»Kako pripraviti preproste, hranilne, a hkrati okusne obroke v predšolskem obdobju, ko je prehrana, zaradi intenzivne rasti in razvoja otroka, še toliko bolj pomembna, časa za pripravo pa je ob sodobnem tempu življenja pogosto (pre)malo?!« Verjamemo, da si to vprašanje zastavlja marsikateri starš predšolskih in šolskih otrok, zato smo za vas v mesecu oktobru pripravili recept za ČOKO KAŠO, jed, ki je otrokom sicer dobro poznana, v naši različici pa jo pripravite iz ajdove kaše.

Zadnje posodobljeno: 23.10.2023
Objavljeno: 23.10.2023

Vrtčevsko/šolsko okolje je prostor, kjer otroci in mladostniki preživijo pomemben del dneva večino dni v letu. Prav je, da jih zato (tudi) tu navajamo na uravnoteženo prehranjevanje, jim omogočimo zdrave in hkrati varne izbire in jih spodbujamo pri spoznavanju z njimi.  Uravnotežena prehrana in vsakodnevno gibanje sta namreč zaščitni dejavnik zdravja in dobrega počutja.  Vse več epidemioloških in opazovalnih študij dokazuje povezanost med pojavnostjo bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa 2, debelosti, osteoporoze, slabšega ustnega zdravja in nekaterih vrst raka s prehranskimi dejavniki. S prehrano je mogoče neposredno vplivati na fiziološke dejavnike tveganja, kot so krvni tlak ter vrednosti holesterola in glukoze v krvi. V današnjem »debelilnem okolju« nam evolucijsko uspešna prilagoditev na pomanjkanje hrane ne koristi, saj okusna in lahko dostopna hrana hitro vodi v prenajedanje in pojav čezmerne telesne mase.

Na področju prehrane in telesne dejavnosti v jesenskem času obeležujemo kar dva dneva in sicer svetovni dan hoje in svetovni dan hrane. V letošnjem letu smo na območni enoti  NIJZ  Ravne  intenzivno pristopili k izobraževanju za organizatorje prehrane, vodje kuhinj in vodje enot vrtcev na Koroškem. Naš primarni cilj izobraževanja je izboljšanje prehranjevalnih navad naših najmlajših, z namenom doseganja ciljev uravnotežene prehrane, spodbujanja kulture prehranjevanja, spoštovanja hrane, izgradnje odnosa do hrane in racionalnega rokovanja z živili, s tem pa zmanjšanja količine zavržene hrane in spodbujanja trajnostnega razvoja.

Za dosego zastavljenih ciljev je ključno usklajeno delovanje zaposlenih v vzgojno – izobraževalnih ustanovah (VIZ) in staršev ter drugih odraslih oseb v otrokovem življenju. Bližje uspehu smo s skupnim pristopom, dobrim zgledom in uvajanjem hkratnih sprememb v vseh okoljih, v katerih otrok preživlja največ časa. V luči teh spoznanj smo si v sklopu delovanja kot prioritetne cilje zastavili:

  1. Ozaveščenost občanov (staršev predšolskih otrok) o uravnoteženi prehrani;
  2. Predstavitev manj poznanih jedi in sestavin, ki imajo pomembno vlogo pri razvoju in rasti otroka, a jih, glede na podatke izvedene ankete, otroci težje sprejmejo v prehrano;
  3. Izboljšanje prehranjevalnih navad otrok ob enotnem delovanju VIZ in staršev v domačem okolju.

»Kako pripraviti preproste, hranilne, a hkrati okusne obroke v predšolskem obdobju, ko je prehrana, zaradi intenzivne rasti in razvoja otroka, še toliko bolj pomembna, časa za pripravo pa je ob sodobnem tempu življenja pogosto (pre)malo?!«

Verjamemo, da si to vprašanje zastavlja marsikateri starš predšolskih in šolskih otrok, zato vam tokrat, v želji po doseganju zadanih ciljev, predstavljamo KARTICE Z RECEPTI IN KORISTNIMI INFORMACIJAMI O SESTAVINAH JEDI.  Pri čemer smo se osredotočili na vključitev sestavin, ki jih otroci težje sprejmejo v svojo prehrano, hkrati pa so glede na prehranske smernice ključnega pomena za njihov razvoj in zdravje. Naš cilj je s predlogi manj poznanih jedi združiti za otroke težje sprejemljive (ali nepoznane) sestavine in sestavine, ki jih imajo otroci radi, v okusne in hranljive jedi, v upanju, da bodo ob pravilni predstavitvi in motivaciji otroci te sestavine raje sprejeli v svojo prehrano.

Kot prvo predstavljamo živilo AJDOVA KAŠA, ki jo izpostavljamo kot pomemben vir ogljikovih hidratov in prehranskih vlaknin. O ajdi si lahko več preberete tudi na portalu prehrana.si https://prehrana.si/clanek/460-navadna-in-tatarska-ajda-v-prehrani. Ajdovo kašo lahko ponudite v juhi, prilogi, solati, tokrat pa vam jo predstavljamo v nekoliko drugačni jedi.

Za vas smo mesecu oktobru tako pripravili recept za ČOKO KAŠO, jed, ki je otrokom sicer dobro poznana, v naši različici pa jo pripravite iz ajdove kaše. Želimo si, da otroci jed hkrati poizkusijo tako v vrtcu, kot tudi v domačem okolju – večkrat, kot se z njo srečajo, hitreje in lažje jo bodo sprejeli v svojo prehrano. Recept je prilagojen na način, da lahko otrok ob pomoči starša/odrasle osebe sodeluje pri njeni pripravi. Predlog jedi je bil predlagan tudi osebju v vzgojno izobraževalnih zavodih Koroške regije in sovpada s smernicami zdravega prehranjevanja.

RECEPT ZA ČOKO KAŠO

    
Vabimo vas, da recept za jed preizkusite tudi vi!

Kot lahko dobra hiša stoji le na trdnih temeljih, je tudi zdravje naših otrok v prihodnosti, ki prinaša številne izzive, odvisno od temeljev zdravih življenjskih navad, ki jih, ob našem zgledu, otroci oblikujejo v otroštvu. Vabimo vas, da s skupnimi močmi postavimo dobre temelje prehranskih/gibalnih navad naših otrok in jim s tem omogočimo zdravo prihodnost

Mi pa se vam z novim receptom ponovno javimo v mesecu novembru.

 

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno