Klasifikacije in šifranti

Klasifikacija terapevtskih in diagnostičnih postopkov (KTDP, verzija 11)

Klasifikacije in šifranti

Enajsta verzija Klasifikacije terapevtskih in diagnostičnih postopkov in posegov (KTDP, verzija 11).

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 06.04.2023
Objavljeno: 06.04.2023

V Sloveniji se bo za kodiranje postopkov in posegov do konca leta 2022 uporabljala posodobljena šesta verzija Klasifikacije terapevtskih in diagnostičnih postopkov (KTDP, verzija 6).

Pred tem se je od 2003 do konca leta 2012 uporabljala Klasifikacija terapevtskih in diagnostičnih postopkov (KTDP, verzija 2).


1. januarjem 2023 je v veljavo stopila enajsta verzija Klasifikacije terapevtskih in diagnostičnih postopkov in posegov (KTDP, verzija 11).

Šifrant terapevtskih in diagnostičnih postopkov in posegov (verzija 11) je strukturiran zapis kod postopkov in posegov, strukturiranih znotraj poglavij in blokov. Namenjen je vgradnji v različne vrste programske opreme za zajem in poročanje podatkov.

Posodobljena enajsta verzija Klasifikacije terapevtskih in diagnostičnih postopkov in posegov (KTPD, verzija 11) uvaja nekatere nove terapevtske in diagnostične postopke in posege, nekatere pa ukinja. Spremembe na ravni posameznih postopkov in posegov so objavljene v seznamu razlik med verzijo 6 in verzijo 11Podroben seznam sprememb (v angleščini), vključno z revizijami drobnega besedila med posameznimi verzijami pa je objavljen na spletni strani Neodvisnega organa za oblikovanje cen v zdravstvu in pri oskrbi starejših (angl. Independent Health and Aged Care Pricing Authority, IHACPA). Strokovni pregled novih kod in vstavljenega drobnega besedila so izvedli strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, Onkološkega inštituta, Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana in NIJZ.


Razlike med KTDP (verzija 6) in KTDP (verzija 11):


Standardi kodiranja (STKOD)

Dokument Standardi kodiranja – avstralska različica 11 in slovenske dopolnitve (zadnja sprememba 6.4. 2023) predstavlja izvleček iz e-knjige AUSTRALIAN CODING STANDARDS FOR ICD-10-AM AND ACHI in se uporablja kot navodilo za kodiranje diagnoz ter postopkov in posegov. Dokument je dopolnjen tudi s slovenskimi dopolnitvami navodil za kodiranje, ki so jih pripravili na ZZZS. Podroben seznam sprememb med verzijami standardov (v angleščini) je objavljen na spletni strani Neodvisnega organa za oblikovanje cen v zdravstvu in pri oskrbi starejših (angl. Independent Health and Aged Care Pricing Authority, IHACPA).


Uporabne povezave

Izobraževanje za koderje – gradiva

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno