Digitalno trženje

Položaj otrok v svetu 2017: Otroci v digitalnem svetu

Digitalno trženje

V začetku decembra 2017 je UNICEF izdal poročilo z naslovom Položaj otrok v svetu 2017: Otroci v digitalnem svetu (angl. The State of the World’s Children 2017: Children in a Digital World). Poročilo opisuje različne vplive digitalne tehnologije na življenje otrok in njihove življenjske priložnosti ter tudi prednosti oziroma priložnosti in nevarnosti zaradi uporabe le-te.

Zadnje posodobljeno: 22.12.2017
Objavljeno: 22.12.2017

Poročilo preučuje prednosti, ki jih digitalna tehnologija lahko omogoči najbolj ranljivim otrokom sveta, in sicer širjenje dostopa do informacij, pridobivanje veščin za delovna mesta, povezana z digitalnim svetom, … Vendar poročilo obenem navaja, da milijoni najbolj ranljivih otrok, nimajo dostopa do interneta in tako številnih prednosti, ki jih omogoča digitalna tehnologija niso deležni, kar dodatno povečuje neenakosti in zmanjšuje možnosti participacije teh otrok v vse bolj digitalnem svetu.

Poročilo vsebuje najnovejše podatke in analize uporabe spleta s strani otrok. V poročilu je prikazano, kako pasti spleta še dodatno povečujejo ranljivost otrok, predvsem na področju dostopa do škodljivih spletnih vsebin, spletnega ustrahovanja in zlorabe zasebnih podatkov. Poročilo povzema tudi vse pogostejše razprave o spletni odvisnosti in o vplivu časa, preživetega pred elektronskimi napravami, na razvoj možganov.

V poročilu je bilo poudarjeno, da je bilo za zaščito otrok pred nevarnostmi digitalnega sveta in za povečanje dostopa do varnih spletnih vsebin storjenega premalo, ter da lahko le skupno delovanje vlad, zasebnega sektorja, akademskih krogov, organizacij za otroke, družin in samih otrok pripomore k varnejši rabi spleta za vse otroke in večji dostopnosti le-tega za najbolj ranljive otroke sveta. V poročilu je napisana vrsta praktičnih priporočil za pomoč pri oblikovanju bolj učinkovitih ukrepov oziroma politik ter odgovornejših poslovnih praks v korist otrok v digitalni dobi.

Poročilo v angleškem jeziku je dostopno na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno