Platforma za izmenjavo dobrih praks

Raziskava o evropskih javnozdravstvenih portalih

Platforma za izmenjavo dobrih praks

Objavljamo izsledke nove evropske raziskave, ki je proučevala portale za izmenjavo dobrih praks na področju javnega zdravja.

Zadnje posodobljeno: 15.05.2023
Objavljeno: 15.05.2023

V prvi tovrstni mednarodni raziskavi na evropskem področju, v kateri so sodelovali nacionalni strokovnjaki s področja javnega zdravja iz 8 različnih držav članic EU vključno s slovenskim NIJZ, so izvedli pregled izbranih nacionalnih spletnih registrov za izmenjavo primerov dobrih praks na področju varovanja in krepitve zdravja ter preprečevanja bolezni oz. t.i. ‘portalov dobrih praks’ šestih evropskih držav. Takšni portali služijo kot nacionalna stičišča za izmenjavo uporabnih znanj na področju vrednotenja intervencij, ki različnim organizacijam, javnim in zasebnim financerjem kot tudi uporabnikom in širši zainteresirani javnosti nudijo usmeritve za načrtovanje, izvajanje ter nadgradnjo intervencij na področju javnega zdravja kot tudi druge uporabne informacije s področja.

V znanstvenem članku, ki ga lahko v celoti prosto dostopno najdete na tej povezavi, so raziskovalci analizirali podobnosti in razlike v značilnostih in funkcionalnostih izbranih javnozdravstvenih portalov, od metodologije vrednotenja intervencij, razvoja in prilagoditev meril za ocenjevanje, do pristopov spodbujanja uporabe samih portalov ter prepoznavanja, promocije in prenosa primerov dobrih praks v širša družbena okolja. V vsebinsko analizo je bil vključen tudi slovenski nacionalni portal za celostno vrednotenje intervencij na področju javnega zdravja, t.i. Platforma za izmenjavo dobrih praks NIJZ, ki je s posodobitvami v letošnjem prešla v polno funkcionalnost.

Vse informacije o slovenski nacionalni različici najdete tukaj.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno