Prehranske politike in ukrepi

Certifikat Prava izbira za gostinske ponudnike

Prehranske politike in ukrepi

Spodbujanje zdravju koristne ponudbe v gostinstvu in turizmu - implementacija ciljev nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025.

Zadnje posodobljeno: 03.06.2020
Objavljeno: 03.06.2020

Čedalje več prebivalcev Slovenije se prehranjuje zunaj doma, zato je treba pri gostincih in uporabnikih storitev povečati zanimanje za zdravo ponudbo v gostinstvu. Za lažjo izbiro zdrave ponudbe v gostinstvu in turizmu so oblikovana merila za jedi oziroma obroke, ki so v pomoč pri uveljavitvi certifikata za prepoznavnost zdrave ponudbe. Ponudba jedi s pridobljenim certifikatom zdravju koristne jedi – Prava izbira pomeni dvig kvalitete gostinske ponudbe, oziroma dodano vrednost novi ponudbi in večjo prepoznavnost pri uporabniku.

Kako do certifikata Prava izbira?

Pridobitev certifikata vključuje izobraževanje gostincev (seminar, vključno s praktičnim delom); izbor in ocenitev jedi predlaganih za pridobitev znaka Prava izbira, ki je v skladu s prehranskimi smernicami (razvitimi kriteriji) ter dodelitev znaka jedem, ki ustrezajo izbranim kriterijem.
Katere kriterije mora izpolnjevati posamezna jed, da lahko pridobi certifikat zdravju koristne jedi?

Jed mora ustrezati principu zdravega krožnika. V pripravi je posodobitev kriterijev in pristopov ter načina podeljevanja certifikata Prava izbira.

Kdaj in kje?

Za naslednji razpis za pridobitev znaka Prava izbira se pozanimajte na spodnjem kontaktu. Mesto izvedbe bo določeno naknadno. Podrobnejše informacije o razpisu spremljajte na spletni strani NIJZ.

Predhodno zbiranje prijav in dodatne informacije:
Nacionalni inštitut za javno zdravje, OE Murska Sobota
Arhitekta Novaka 2b
9000 Murska Sobota

Gordana Toth, univ. dipl. inž. živ. teh.
e-pošta: Gordana.Toth@nijz.si
tel.: 02 530 21 26

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno