Prepovedane droge

26. junij 2023 – mednarodni dan boja proti zlorabi drog in nezakonitemu trgovanju z drogami

Prepovedane droge

Letošnji mednarodni dan boja proti zlorabi drog in nezakonitemu trgovanju z drogami poteka pod sloganom “Najprej ljudje: ustavimo stigmo in diskriminacijo, okrepimo preventivo”.

Zadnje posodobljeno: 26.06.2023
Objavljeno: 26.06.2023

Urad Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) želi s sloganom opozoriti, da se veliko ljudi, ki uporablja droge, v vsakdanjem življenju sooča s stigmo in diskriminacijo, kar lahko dodatno škoduje njihovemu fizičnemu in duševnemu zdravju ter jim preprečuje dostop do pomoči, ki jo potrebujejo. UNODC zagovarja politike na področju drog, ki so osredotočene na ljudi, s poudarkom na človekovih pravicah, sočutju in praksah, ki temeljijo na dokazih.

Zmanjšanje stigme in spodbujanje sočutja in razumevanja do ljudi z zasvojenostmi je ključnega pomena za zagotavljanje boljšega dostopa do zdravljenja in podpore ter spodbujanja trajnostne rehabilitacije. Ob tej priliki je Nacionalna informacijska enota za prepovedane droge prevedla in priredila publikacijo »From Stigma to Dignity«, izdano februarja 2023 (izdal Svet Evrope v sodelovanju s Pompidou Group in Ministry of Health Canada).

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno