Prepovedane droge

Zgodnja preventiva na področju prepovedanih drog kot del trajnostnega in celovitega sistema

Prepovedane droge

Komisija za prepovedane droge Združenih narodov na Dunaju (CND - Commission on Narcotic Drugs ) je leta 2022 na 65. seji sprejela Resolucijo 65/4 „Spodbujanje celovite in na znanstvenih dokazih temelječe zgodnje preventive” (“Promoting Comprehensive and Scientific Evidence-based Early Prevention”).

Zadnje posodobljeno: 20.03.2023
Objavljeno: 20.03.2023

Resolucija spodbuja preventivne aktivnosti v zgodnjih razvojnih fazah otrok z uporabo programov socialnega in čustvenega učenja, ki zajemajo spol in različna okolja ter družbene strukture, kot so družina, šola in skupnost. Poleg tega Resolucija zahteva zgodnje preventivne odzive kot del celovitega sistema preventive. Takšen sistem po vrsti vključuje usklajevanje in sodelovanje med različnimi institucijami in organizacijami, ki so v stiku z otroki na različnih stopnjah razvoja.

Strokovni dokument UNODC: Poziv k ukrepanju za pozitivno preusmeritev razvojne poti otrok s “Spodbujanjem celovite in na znanstvenih dokazih temelječe zgodnje preventive” je nadaljevanje dela na sprejeti Resoluciji in odlično izhodišče za razpravo o nujnosti podpiranja nadaljnjega razvoja na področju zgodnje preventive.

Zato je v torek, 14. marca 2023, Slovenija na 66. zasedanju Komisije za prepovedane droge Združenih narodov organizirala svoj tradicionalni spremljevalni dogodek »Zgodnja preventiva«. Predavatelji so prikazali izkušnje držav, kaj sestavlja učinkovito in uspešno zgodnjo preventivo, in izvajanje programov, ki temeljijo na dokazih, v skladu z mednarodnimi standardi UNODC/WHO o preventivi na področju prepovedanih drog.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno