Prepovedane droge

Imam težave zaradi uporabe prepovedanih drog. Kam po pomoč?

Prepovedane droge

V Sloveniji se je na področju obravnave uporabnikov drog skozi leta razvila mreža virov pomoči, ki so dostopni v okviru zdravstvenega sistema , ter preko programov zmanjševanja škode na področju drog in brezdomstva. V seznamu izvajalcev so zbrane informacije o zdravstvenih ter socialnih storitvah za osebe, ki imajo težave zaradi uporabe prepovedanih drog.

Zadnje posodobljeno: 03.05.2022
Objavljeno: 03.05.2022

Kam po pomoč?

V kolikor imate težave zaradi uporabe prepovedanih drog, se lahko obrnete na Centre za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog (Tabela 1), kjer se lahko vključite v vzdrževalni substitucijskih program, program (ambulantne) detoksikacije in v psihosocialno
obravnavo.
Programi zmanjševanja škode na področju prepovedanih drog (Tabela 2) v okviru dnevnih centrov in terenskega dela izvajajo različne nizkopražne storitve za aktivne uporabnike prepovedanih drog. Nudijo psihosocialno svetovanje, praktično pomoč in podporo pri vključevanju v vsakdanje življenje. Izvajajo tudi storitev zamenjave sterilnega pribora za varno uporabo drog, razdeljujejo sanitetni material in kondome ter ob tem svetujejo o zmanjševanju tveganjih vedenj, povezanih z uporabo prepovedanih drog in tveganim spolnim vedenjem.

Obrnete se lahko tudi na programe na področju socialne rehabilitacije zasvojenih (Tabela 3). Programi so namenjeni celostni obravnavi oseb, ki po procesu zadavljenja zasvojenosti ali samostojno vzpostavljeni abstinenci od drog, potrebujejo pomoč pri ponovnem vključevanju v socialno okolje ter vzpostavljanju temeljev za trajno abstinenco in stabilno življenjsko orientacijo. Programi se odvijajo v dnevnih centrih, terapevtskih skupnostih, komunah ali pisarnah za svetovanje in informiranje.

Seznam izvajalcev, ki ga redno posodabljamo, je dostopen na naslednji povezavi.

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno