Prepovedane droge

Komisija OZN za droge potrdila slovenski predlog resolucije promocije preventive

Prepovedane droge

Letošnje 65. zasedanje Komisije OZN za droge, ki je na Dunaju potekalo med 14. – 18. marcem, bo v zgodovini razvoja in izvajanja politike na področju prepovedanih drog ostalo še posebej zabeleženo, saj je Slovenija prvič v svoji zgodovini v obravnavo predlagala resolucijo »Promocija celovite in na znanstvenih podlagah utemeljene preventive«. Resolucija, ki poziva k okrepljenim naporom za preprečevanje uporabe prepovedanih drog med otroki in mladino, je bila sprejeta zadnji dan zasedanja.

Zadnje posodobljeno: 22.03.2022
Objavljeno: 22.03.2022

Sloveniji je po intenzivnih pogajanjih, ki so potekala v zapletenih političnih okoliščinah, povezanih z vojno v Ukrajini, uspelo na zadnji dan zasedanja, 18. marca, pridobiti polno podporo vseh prisotnih držav članic Komisije OZN za droge (Komisija Organizacije združenih narodov za droge), ki so resolucijo potrdile s konsenzom.

Resolucija Promocija celovite in na znanstvenih podlagah utemeljene preventive (Promoting comprehensive and scientific-based early prevention) mednarodno skupnost poziva k nadaljnjim okrepljenim naporom za preprečevanje uporabe prepovedanih drog, zlasti med otroki in mladino. To pomeni razvoj ukrepov in aktivnosti, ki preprečujejo, da bi sploh prišlo do uporabe drog ali drugega ogrožajočega življenjskega sloga.

Več je objavljeno na spletni strani Ministrstva za zdravje. 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno