Prepovedane droge

Mefedron

Prepovedane droge

Mefedron je nov, še neraziskan stimulans – amfetamin. Na črnem trgu je prisoten šele kratek čas.

Zadnje posodobljeno: 19.05.2010
Objavljeno: 19.05.2010

Pojavlja se v obliki prahu različnih barv (bele, rumene, bež in rjave), ki se lahko združuje v »kroglice«, lahko pa se ga dobi tudi v obliki rumenkaste tekočine ali v tabletah. Gre za snov, ki je topna v vodi. Ko se je mefedron začel pojavljati, je imel zelo značilen in neprijeten vonj po amonijaku, sedanji vzorci pa tega vonja skorajda nimajo več. V glavnem se mefedron prodaja po internetu. Čistost preparata je zelo visoka, koncentracija mefedrona v pripravku je lahko več kot 99-odstotna. Do začetka leta 2010 je bil zaseg mefedrona registriran v 11 državah (Nemčija, Estonija, Irska, Italija, Latvija, Romunija, Slovenija, Slovaška, Finska). Na različne načine pa so ga zaznali v 20 državah članicah EU. Kot kaže, je to predvsem droga mladih (v starosti med 15 in 24 let). Pogosteje jo uporabljajo moški, praviloma iz urbanih območij, ki pogosto obiskujejo klube in plesne zabave.

 

Učinki mefedrona:
Po izjavah uporabnikov mefedron povzroča evforijo, splošno stimulacijo, spremeni dojemanje glasbe, izboljša razpoloženje, zmanjša sovražnost do drugih, izboljša mentalne funkcije in rahlo stimulira spolne aktivnosti. Tipični znaki učinkovanja mefedrona se pojavijo po 15–45 minutah po zaužitju. Lahko pa je efekt časovno nekoliko odložen, če se droga zaužije na poln želodec. Učinek mefedrona traja od 10 do 30 minut.

 

Neželeni učinki mefedrona:
Vendar se po zaužitju te droge lahko pojavijo tudi znojenje, glavobol, motnje utripa srca, slabost, modri in hladni prsti, motnje spomina, halucinacije in iluzije. To se lahko še poslabša ob sočasnem uživanju alkohola, ketaminov, heroina, MDMA, amfetaminov ali kokaina. Med resne komplikacije spadajo še nespečnost in samomorilne težnje. Pojavijo se lahko povišana telesna temperatura, bolečine v prsih, krči, utrujenost, depresija, paranoidne faze. Uporabniki in uporabnice mefedrona razvijejo tudi željo po mefedronu, kar bi lahko nakazovalo odvisniški potencial te droge. Ker gre za neraziskano snov, substanca zahteva veliko mero previdnosti in zelo nizke odmerke, če se ljudje vseeno odločijo za uživanje.

 

Nevarnosti za zdravje in najnujnejša prva pomoč:
Po prenehanju delovanja večina uporabnikov občuti izjemno močno nujo po ponovnem zaužitju te droge. Zaradi tega in tudi zaradi kratkega delovanja snovi obstaja velika nevarnost predoziranja. Mnogi uporabniki poročajo, da nikoli niso imeli namena zaužiti tako velikih odmerkov, kot so jih, a se enostavno niso mogli upreti močni želji. Telo hitro razvije toleranco na učinke mefedrona, ki lahko v kombinaciji z močno nujo po »še« uporabnika vodi k vnosu novih, vedno večjih odmerkov, zato je substanca zelo nevarna za razvoj odvisnosti. Ob visokih dozah lahko povzroča krče in epilepsiji podobne napade. Dan po uporabi nekateri uporabniki poročajo o hudih bolečinah v želodcu, slabosti in glavobolu. Droga tudi pospeši bitje srca, zato pri osebah, ki imajo oslabljeno srce, lahko povzroči srčno odpoved. Zaradi zvišanja telesne temperature lahko povzroči vročinski udar. Povzroča tudi poškodbe nosne sluznice. Mešanje mefedrona z drugimi drogami je izjemno tvegano, saj gre za neraziskano snov. Ob mešanju mefedrona z drugimi stimulantnimi drogami se poveča tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca. Za prvo pomoč je nujno, da nam prizadeti uporabnik pove, točno katero drogo je zaužil. Potem naj čim prej poišče zdravniško pomoč.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno