Prepovedane droge

Po motnjah dobavnih tokov zaradi covida-19 povrnitev ponudbe in uporabe drog

Prepovedane droge

Hitra povrnitev ponudbe in uporabe drog po motnjah dobave zaradi covida-19 je ena od problematik, ki jih je izpostavila agencija EU za droge (Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami – EMCDDA) ob objavi Evropskega poročila o drogah za leto 2022: Trendi in razvoj. Poročilo vsebuje najnovejši pregled stanja na področju prepovedanih drog v Evropi, ter raziskuje dolgoročne trende in nastajajoče grožnje. V času, ko mednarodne razmere prinašajo nove izzive, poročilo obravnava tudi vprašanje, kako bi lahko trenutni dogodki v svetu vplivali na dinamiko evropske problematike drog v prihodnosti.

Zadnje posodobljeno: 15.06.2022
Objavljeno: 15.06.2022

V letnem pregledu je opisano, kako se težave z drogami v Evropi še naprej razvijajo in kako inovacije spodbujajo trg z drogami. Razpoložljivost prepovedanih drog v EU je še vedno visoka (v nekaterih primerih, kot je kokain, celo presega ravni pred pandemijo) in še vedno se na trgu pojavljajo močne in nevarne snovi. Poročilo tudi razkriva, kako postajajo izdelki iz konoplje vse bolj raznoliki in kako narašča proizvodnja sintetičnih drog v Evropi.

Tudi pri uporabi drog obstajajo znaki vrnitve na ravni pred pandemijo. Analiza odpadnih voda na primer razkriva povečano uporabo kokaina, crack kokaina, amfetamina in metamfetamina v letih 2020 in 2021 v nekaterih mestih. Ker so se omejitve glede covida-19 po vsej Evropi sprostile, se zdi, da so se zdravljenje zasvojenosti od drog in druge storitve vrnile v „običajno stanje“, hkrati pa so se ohranile nekatere inovativne prakse, sprejete med omejitvijo gibanja (e-zdravstvene storitve, telemedicina).

 

Več informacij:

Evropsko poročilo o drogah 2022: poudarki

Evropsko poročilo o drogah 2022: Trendi in razvoj

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno