Prepovedane droge

Slovenija izvoljena za članico Komisije OZN za droge za obdobje 2022-2025

Prepovedane droge

Slovenija je bila 20. aprila 2021 v New Yorku izvoljena za članico Komisije OZN za droge (UN Commission on Narcotic Drugs – CND) za obdobje 2022-2025.

Zadnje posodobljeno: 22.04.2021
Objavljeno: 22.04.2021

Gre za prvo članstvo Slovenije v omenjeni komisiji, ki ga je na volitvah v Ekonomskem in socialnem svetu OZN podprlo 48 izmed skupno 54 članic ECOSOC. Izvolitev Slovenije pomeni priznanje njenemu dosedanjemu delovanju pri reševanju problematike drog ter hkrati pričakovanje, da bo Slovenija v CND igrala tvorno in dejavno vlogo. Slovenija bo kot članica Komisije poudarjala svojo zavezanost mednarodnemu pravnemu okviru glede drog, ki ga določajo tri konvencije OZN. Zagovarjala bo  krepitev prevencije in nujnost spoštovanja človekovih pravic pri naslavljanju globalne situacije na področju drog.

Komisija OZN za droge s svojimi ukrepi določa svetovno politiko na področju drog, ena izmed njenih pomembnejših dejavnosti pa je odločanje o obsegu nadzora nad drogami. S članstvom v tem telesu bo Slovenija lahko prispevala k iskanju celovitih rešitev na vse ključne dileme razvoja svetovne politike glede drog, kar vključuje tudi aktualne razprave o konoplji.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno