Prepovedane droge

Slovenija pri OZN vložila Resolucijo o zgodnji preventivi na področju drog

Prepovedane droge

Kot nova članica Komisije za droge pri Organizaciji združenih narodov (OZN) je Slovenija svoje članstvo začela z vložitvijo resolucije, s katero mednarodno skupnost pozivamo k nadaljnjim okrepljenim naporom za preprečevanje uporabe prepovedanih drog, še posebej med otroci in mladino. Komisija jo bo obravnavala na svojem 65. zasedanju sredi marca letos.    

Zadnje posodobljeno: 18.02.2022
Objavljeno: 18.02.2022

Z letošnjim letom je Slovenija postala članica OZN Komisije za droge (angleško Commission on Narcotic Drugs – CND), ki zaseda na Dunaju. Gre za prvo članstvo Slovenije v tej Komisiji, ki obravnava stanje na področju prepovedanih drog v svetu in sprejema ukrepe za globalno zmanjšanje povpraševanja in ponudbe prepovedanih drog.

Slovenija je svoje članstvo začela ambiciozno in je 14. februarja 2022 vložila Resolucijo o zgodnji preventivi, ki jo bo Komisija za droge obravnavala na svojem 65. zasedanju med 14. in 18. marcem 2022. Gre za eno prvih resolucij v sistemu Organizacije združenih narodov, ki jo vlaga naša država. Pobudo o resoluciji je že podprla EU, pri vložitvi besedila se nam je pridružila tudi Francija (predvidoma še: Japonska, Mehika in Nigerija).

Pri oblikovanju Resolucije o zgodnji preventivi na področju drog so aktivno sodelovali tudi sodelavci NIJZ.

Več je objavljeno na spletni strani Ministrstva za zdravje

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno