Prepovedane droge

Vse večja nevarnost novih in uveljavljenih drog

Prepovedane droge

Čedalje večje število smrtnih primerov v EU zaradi prevelikega odmerka drog, nenehna in povečana dosegljivost novih psihoaktivnih snovi in vse večje tveganje, ki ga za zdravje pomenijo sintetični opioidi z zelo močnim učinkom, so vprašanja, ki jih je med drugimi danes izpostavil Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA), ko je danes predstavil v Bruslju svoje Evropsko poročilo o drogah 2017 z naslovom Trendi in razvoj.

Zadnje posodobljeno: 06.06.2017
Objavljeno: 06.06.2017

Center v letnem poročilu proučuje tudi znake vse večje dosegljivosti kokaina, razvoj politik na področju konoplje in uporabo psihoaktivnih snovi med šolsko mladino. Ker na problematiko drog, s katero se srečuje EU, vse bolj vplivajo mednarodni dogodki, je analiza postavljena v svetovni okvir.

Število smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka se je v EU povečalo že tretje leto zapored

V danes objavljenem poročilu je poudarjena zaskrbljenost zaradi čedalje večjega števila smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka droge v Evropi. To število se je namreč povečalo že tretje leto zapored. Ocenjuje se, da je bilo leta 2015 v Evropi (28 držav članic EU ter Turčija in Norveška – infografika) skupno 8.441 smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka, ki so bili v glavnem povezani s heroinom in drugimi opioidi, kar pomeni 6‑odstotno povečanje glede na ocenjenih 7.950 smrtnih primerov v 30 državah leta 2014. O povečanju števila smrti se je poročalo za skoraj vse starostne skupine.
O večjem številu smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka v letu 2015 poročajo iz Nemčije, Litve, Nizozemske, ŠvedskeZdruženega kraljestva in Turčije. Med najbolj ranljivimi so problematični uporabniki opioidov, ki jih je v Evropi okoli 1,3 milijona.

Dodatno gradivo

1. Pomembnejši izvlečki iz Evropskega poročila o drogah 2017: Trendi in razvoj so dosegljivi na naslednji povezavi (Evropsko poročilo o drogah 2017: poudarki)
2. Nacionalno poročilo o stanju na področju prepovedanih drog v Republiki Sloveniji je dosegljivo na naslednji povezavi
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno