Preprečevanje poškodb

Čolnarjenje in jadranje

Preprečevanje poškodb

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 16.06.2022
Objavljeno: 16.06.2022

Med plovbo vedno uporabljamo rešilni jopič

Na plovilu uporabljamo atestirane rešilne jopiče ne glede na dolžino potovanja, velikost čolna ali plavalne sposobnosti. Odrasli smo otrokom zgled, zato ga tudi mi vedno uporabljamo. 

Izberemo rešilni jopič, ki je ustrezne velikosti. Velikost rešilnega jopiča za otroke se izbere glede na telesno maso otroka, za odrasle pa glede na obseg prsnega koša in telesno maso. Jopič naj bo udoben, lahek in naj se tesno prilega telesu, ko ga zapnemo z vsemi varnostnimi trakovi. Če je jopič prevelik ali ni pravilno zapet, lahko v vodi zdrsnemo iz njega. Rešilni jopič naj bo opremljen s piščalko. Na oznaki preverimo, ali je izdelan skladno z veljavnimi varnostnimi standardi.

Vsi na plovilu nosimo rešilni jopič. Slovenska zakonodaja sicer predpisuje, da je na plovilu za vsako osebo na voljo rešilni jopič, ne zahteva pa, da se med plovbo uporablja, razen v izrednih razmerah, kot so slabe vremenske razmere, prodor vode ipd. Ne glede na to, pa nas rešilni jopič varuje samo, če ga nosimo.

Z otrokom gremo na plovilo šele takrat, ko je dovolj težek, da lahko uporablja rešilni jopič. Po priporočilih naj otrok doseže vsaj 9 kg telesne mase, kar se običajno zgodi med 9. in 12. mesecem starosti. Na vodi in ob njej ga ne spustimo izpred oči in smo ves čas ob njem, tudi ko nosi rešilni jopič. 

Za otroke, mlajše od 5 let, izberemo rešilni jopič: 

  • ki ustreza otrokovi telesni masi;
  • ima ovratnik, ki podpira glavo;
  • ima vrsto varnostnih trakov in enega za okrog pasu, ki ga zategnemo toliko, da se jopič tesno prilega otrokovemu telesu; 
  • dodatni varnostni trak, ki poteka med nogami;
  • ima piščalko;
  • je dobro vidne barve in ima odsevne trakove, da bi otroka v vodi zlahka opazili.

Velikost rešilnega jopiča preverimo tako, da otroku oblečemo jopič in zapnemo vse varnostne trakove, otrok pa dvigne stegnjeni roki nad glavo. Nato primemo jopič za zgornji del odprtin za roke in ga nežno potegnemo navzgor: če jopič seže do otrokove brade ali ušes, je prevelik ali pa so varnostni trakovi premalo zategnjeni. 

Napihljivi pripomočki za plavanje (rokavčki, obroč, jopič) niso varnostna oprema in ne morejo nadomestiti uporabe rešilnega jopiča. Prav tako ni varno, da na plovilu dojenčka namestimo v otroški avtomobilski sedež, ker se sedež skupaj z otrokom takoj potopi.

 

Drugi varnostni ukrepi

Pred in med plovbo ne pijemo alkohola, da ohranimo dobro presojo in kratek reakcijski čas, v hladnem vremenu pa tudi ustrezno telesno temperaturo.

Na plovilu ne vstajamo, še posebej, če se premika z veliko hitrostjo. Ob nenadnem valu bi lahko padli v vodo.

Plovila ne preobremenimo z večjim številom ljudi ali večjo količino tovora, kot to dopušča njegova nosilnost. Informacije o največji dovoljeni nosilnosti najdemo na tablici proizvajalca na plovilu.

Med plovbo redno spremljamo spremembe vremenskih razmer.

Pred in med plovbo pijemo dovolj vode. Dehidracija lahko povzroči dezorientacijo in poveča tveganje voznika in potnikov za poškodbe na plovilu.

Za optimalno vidljivost in zaščito pred soncem nosimo sončna očala, klobuk in se namažemo s kremo za zaščito pred sončnimi žarki z visokim zaščitnim faktorjem.

V hladnih razmerah, dežju in vetru nosimo več slojev toplih oblačil in vetrovko, da preprečimo izgubo toplote in podhladitev.

 

Pred plovbo preverimo in uredimo…

Prepričamo se, da je plovilo v dobrem stanju. Poskrbimo, da ima plovilo vso predpisano in delujočo opremo za vrsto čolna, ki ga imate, skladno z veljavnim Pravilnikom o čolnih in plavajočih napravah. S seboj vzamemo tudi dodatno gorivo/plin.

V kabini zaprtega motornega plovila se priporoča namestitev javljalnika ogljikovega monoksida, ki je primeren za plovila. Javljalnik nas zgodaj opozori na prisotnost tega smrtonosnega plina, ki lahko uhaja iz motorja.

Pred vožnjo s plovilom preverimo lokalno vremensko napoved zaradi nevarnosti neviht ali močnih vetrov.

Obnovimo svoje znanje prve pomoči, temeljnih postopkov oživljanja in reševanja iz vode, da bomo v primeru nezgode znali pomagati drugim. 

Pustimo načrt plovbe pri družinskem članu, prijatelju ali drugi odgovorni osebi preden zapustimo pristanišče in poskrbimo, da bodo vedeli, kam naj se obrnejo na pomoč, če se ne vrnete pravočasno. Načrt plovbe naj vsebuje informacije o tem, kdaj greste, kam greste in kdaj se boste vrnili, natančen opis plovila (vključno z njegovo registrsko številko, dolžino, znamko, vrsto motorja in močjo) ter število potnikov, njihova imena, naslove in kontakte v nujnih primerih. Če vas ujame neurje ali naletite na izredno situacijo, vam lahko načrt plovbe, ki ste ga pustili na kopnem, reši življenje.

 


Povezane teme

Plavanje

Skakanje v vodo

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno