Preprečevanje poškodb

Plavanje

Preprečevanje poškodb

V vročih dneh se skupaj z otroki radi ohladimo s plavanjem in vodnimi igrami v bazenu, jezeru ali morju, a pri tem ne pozabimo na varnost v vodi in ob njej. Najbolj ogroženi so otroci od 1. do 3. leta starosti, ki se največkrat utopijo ali »skoraj« utopijo v bazenu in vodah v naravi. Voda jih zelo privlači, vendar ne razumejo, da je lahko tudi nevarna. Znajo že hoditi, vendar še slabo koordinirajo gibe in lovijo ravnotežje, zato imajo večje tveganje za padec v vodo in utopitev. Utopijo se lahko tudi starejši otroci, čeprav morda že znajo plavati. Pogosto precenjujejo svoje plavalne sposobnosti, podcenjujejo globino vode in moč vodnih tokov ter se postavljajo pred vrstniki.

Zadnje posodobljeno: 22.06.2023
Objavljeno: 22.06.2023

Otroka imamo ves čas na dosegu rok

Varnost otrok pred utopitvijo lahko zagotovimo predvsem tako, da jih ves čas pozorno opazujemo in nadzorujemo, kadar so v bližini vode ali v njej, pa naj bo to bazen, ribnik, jezero ali napihljivi otroški bazenček. Pri tem moramo imeti majhnega otroka in slabega plavalca vsak trenutek na dosegu rok. Majhnega otroka ne pustimo v varstvu starejših sorojencev ali prijateljev, če niso odgovorni odrasli. Oseba, ki je ob otroku, mora biti izkušen plavalec, da mu lahko pomaga in ga reši, če bi padel v vodo.

Ne dovolimo, da nam uporaba mobilnega telefona ali karkoli drugega niti za trenutek ne preusmeri pozornosti od otrok, ki so ob vodi ali v njej. Prav tako ne pijemo alkohola pred plavanjem ali kadar nadzorujemo otroke.

Otrok naj v bazenu, jezeru ali morju plava le skupaj z odraslo osebo, tudi če zna plavati ali uporablja napihljive pripomočke za plavanje. Napihljivi pripomočki (obroč, rokavčki, jopič) namreč ne zagotavljajo varnosti, zato naj jih otroci uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati.

Tudi za odrasle velja, da plavamo vedno skupaj s prijateljem ali drugo odraslo osebo, da nam lahko ob morebitnih težavah pomaga. Tudi dober plavalec lahko zaide v težave, zlasti če plava v neznanih vodah.

 

Naučimo se plavati

Ocenimo, kdaj je naš otrok pripravljen za učenje plavanja, in ga vpišemo v plavalni tečaj. Majhne otroke se običajno na začetku nauči, kaj je treba narediti, če padejo v vodo, npr. da se obrnejo na hrbet in lebdijo na vodi. Čeprav otrok zna plavati, pa to še ne pomeni, da se ne more utopiti.

Otroke na starosti primeren način poučimo tudi o varnostnih pravilih ob vodi in v njej ter o značilnostih vode in tokov v jezerih, rekah in morju. To jim bo pomagalo razumeti, zakaj se ob vodi in v njej določenih stvari ne sme delati.

Plavalni tečaji so v vseh starostih dober način za pridobitev samozavesti ob vodi in v njej, vendar samo znanje plavanja ne more preprečiti utopitve otrok ali odraslih.

 

Prva pomoč in oživljanje

V primeru utapljanja in utopitve lahko rešimo otroku ali komu drugemu življenje le z znanjem prve pomoči, temeljnih postopkov oživljanja in reševanja iz vode. Čimprej se udeležimo tečaja, da bomo v primeru nezgode znali pomagati drugim.

 

Plavanje v jezeru, ribniku, morju

V naravi plavamo le na urejenih kopališčih, ki imajo organizirano službo za reševanje iz vode.

Na naravnih kopališčih je treba otroke še posebno pozorno nadzorovati ob vodi in v njej. Voda ob obrežju jezer in ribnikov je običajno plitva, potem pa se dno strmo spusti, zato lahko otrok hitro izgubi tla pod nogami in se utopi

Voda v naravnih kopališčih je tudi bolj motna in pod gladino lahko skriva razbito steklo, različne odvržene premete, skale in veje, v katere se lahko zapletejo noge ali roke, ali povzročijo poškodbe. Bodimo obuti v primerno obutev za vodo, ki ne drsi in hkrati ščiti pred poškodbami.

Pred skokom v vodo preverimo, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno na mestu, kjer bomo skakali. Po priporočilih naj bo voda za skakanje globoka vsaj dvakrat toliko, kot je visoka oseba, ki skače. Otrokom razložimo, da se je treba skakanja na glavo naučiti, pri čemer roki vedno iztegnemo naprej nad glavo. Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo na noge. V motni vodi je namreč nevarno, da ob skoku na glavo udarimo ob dno in si poškodujemo hrbtenico in živčno tkivo hrbtenjače. Posledica take poškodbe je ohromelost udov in telesa od mesta poškodbe navzdol.

Na morju spoštujemo z bojami označena plavalna območja in plavamo le znotraj le-teh skupaj s prijateljem ali drugo odraslo osebo. Vedno plavamo skupaj z otrokom in mu razložimo, da ni varno plavati v bližini pomolov in strmih skal. Nenadni val nas lahko vrže ob skale in nas poškoduje.

Tudi v morju bodimo obuti v primerno obutev, ker lahko bosi stopimo na bodice strupene ribe ali katere druge morske živali, kar povzroči hude bolečine z oteklino na mestu vboda. Otroke poučimo, naj ob poškodbi zaradi stika s strupeno ribo ali meduzo, takoj poiščejo pomoč odrasle osebe.

Če pride do nenadnega poslabšanja vremena z grmenjem in/ali bliskanjem, je treba vodo takoj zapustiti.


POVEZANE TEME

Utopitve doma

Skakanje v vodo

Čolnarjenje in jadranje

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno