Preprečevanje poškodb

Na domačem dovozu

Preprečevanje poškodb

Mnoge poškodbe otrok se zgodijo tudi na domačem dovozu, dvorišču ali v garaži pri vzvratnem speljevanju, ker lahko voznik po nesreči povozi otroka, ki ga iz avtomobila ne vidi. Tragično je, da so ti vozniki največkrat družinski člani ali prijatelji. Take nezgode zlahka preprečimo z upoštevanjem nekaj preprostih nasvetov.

Zadnje posodobljeno: 15.03.2023
Objavljeno: 15.03.2023

Preverimo, ali so otroci v bližini parkiranega vozila

  • Čeprav se nam mudi, si vzamemo nekaj sekund časa, preden zaženemo motor in se odpeljemo iz garaže, domačega dovoza ali dvorišča. Sprehodimo se okoli svojega parkiranega avtomobila in se prepričamo, da v bližini vozila ni otrok.
  • Otroci, ki ne gredo z nami v avtomobil, naj ostanejo pod nadzorom druge odrasle osebe, ki bo na dvorišču za otroke določila varno mesto, kjer jih bo dobro videl tudi voznik. Otroci naj na tem mestu mirno počakajo toliko časa, da se z avtomobilom odpeljemo. Še bolje je, da gredo z odraslo osebo v stavbo.
  • Nevarna so tudi mehanska garažna vrata, ki se dvigajo in spuščajo na električni pogon, zato izberemo taka z vgrajenim senzorjem, ki preprečuje, da bi se vrata spustila medtem, ko pod njimi stoji otrok, in ga stisnila pod seboj.

Omejimo igro na dvorišču in dovozu

  • Ne dovolimo, da bi se otrok igral na ulici, dovozu ali neograjenem dvorišču. Prostor, kjer se igrajo otroci, mora biti oddaljen od prometne ceste ali privoza vsaj 60 metrov, drugače ga moramo ograditi. S tem preprečimo, da bi otrok nenadoma stekel na prometno ulico.
  • Skupaj s svojimi otroki poberemo igrače, krede, kolesa, športno opremo ipd. z dovozne poti in dvorišča, kjer običajno parkiramo avtomobile.
  • Na dvorišču določimo varno območje, ki ga otroci lahko uporabljajo za igro, vendar ga moramo ograditi od parkiranih in premikajočih se vozil. Če ni druge možnosti in se otroci igrajo na dovozu, ga ogradimo tako, da avtomobilom preprečimo dostop. Otroci naj se igrajo le na tem območju, nikakor pa ne v avtu ali okoli njega.
  • Ne puščamo ključa v vozilu ali prižganega avtomobila brez nadzora, kadar so v bližini otroci.

Avtomobilski prtljažnik je nevaren prostor za igro

  • Ko vozila ne uporabljamo, vedno zaklenemo vsa vrata vključno s prtljažnikom. Avtomobilske ključe (z ali brez daljinca) hranimo izven dosega otrok. Prtljažnik avtomobila se otrokom morda zdi zanimiv za igro, vendar je zaradi kombinacije slabega prezračevanja in visokih temperatur v poletnih mesecih nevaren prostor za otroke.
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno