Preprečevanje poškodb

Otroško igrišče

Preprečevanje poškodb

Lepo vreme nas vabi, da gremo z otroki na igrišče. Preden se otrok povzpne na igrala in začne raziskovati, preverimo, ali je igrišče varno in smo pozorni na morebitne nevarnosti. Da bo igra kar se da varna, otroka spomnimo tudi na pravila varnega vedenja na igrišču, saj otroci med igro radi tvegajo. S tem preizkušajo meje svojih telesnih zmožnosti, razvijajo zaznavno-motorične sposobnosti ter se naučijo izogibati nevarnostim ter prilagoditi zahtevnemu okolju in dejavnostim.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 19.05.2023
Objavljeno: 19.05.2023

Najprej preverimo, ali je igrišče varno

Na igrišču otroka usmerimo na tista igrala, ki so primerna za njegovo starost in stopnjo razvoja. Običajno so deli igrišča z igrali, ki so primerna za različne starostne skupine otrok (za mlajše od 2 let, stare 2-5 let, stare 5-12 let), med seboj ločeni. Mlajši otroci se ne bi smeli igrati na igralih, namenjenih za starejše otroke, ker velikosti in razmerja med elementi igral niso načrtovani zanje in se otroci zaradi tega lahko poškodujejo. Če opazimo, da otrok ne more doseči igrala ali sam splezati nanj, je to znak, da je igralo zanj prezahtevno. Prav tako lahko starejšim otrokom povzročajo težave igrala za mlajše otroke, ker so majhna in imajo manjše odprtine.

Predšolski otroci naj se igrajo le na nižjih igralih, na katerih se lahko vzpnejo do višine največ 150 cm. Igrala z dvignjenimi površinami, npr. hišice, tobogani, na katerih se otroci lahko vzpnejo višje od 60 cm, morajo imeti varovalne ograje ali varnostne pregrade, ki preprečujejo padce. Ograja/pregrada mora imeti le pokončne elemente (letvice), da otroci ne morejo splezati čeznjo.

otroško igrišče

Pod vsemi igrali, kjer se otrok igra na višini 60 cm ali višje, in tudi pod igrali, na katerih se razvijejo večje sile, kot so gugalnice, vrtiljaki in tobogani, mora biti nameščena ustrezna podlaga. Varna podlaga ne bo preprečila vseh poškodb, bo pa pomembno zmanjšala tveganje za nastanek težjih, npr. poškodb glave. Primerna je najmanj 30 cm debela podlaga iz lesenih sekancev, drobljenega lubja ali peska, varna je tudi podlaga iz atestirane gume. Podlage kot so beton, asfalt, trava, steptana zemlja/pesek, niso varne, tveganje za poškodbe otrok pa je veliko. Npr. travnata površina zaradi izrabe in vremenskih razmer hitro postane zbita in izgubi sposobnost blaženja udarca ob padcu, kar poveča tveganje za nastanek poškodb.

Najbolj nevarno je, če se otrokova glava in vrat zagozdita v odprtini igrala ali med prečkami lestve, iz katere se otrok ne more rešiti sam, še posebej če izgubi oporo za noge nad nivojem tal. Zato morajo biti vse odprtine na igralih bodisi manjše od 9 cm, da skoznje ne gre otrokovo telo ali glava, ali pa večje od 23 cm. Nevarne so lahko tudi vrvi na igralih, zato ne smejo biti dolge in/ali pritrjene na tak način, da bi lahko tvorile zanke.

Gugalnice in druga igrala z gibajočimi se elementi morajo biti postavljena ločeno od ostalih igral. Pri tem morajo biti igrala razporejena tako, da otrok na poti od enega k drugemu igralu ne pride v neposredno bližino otrok, ki se že gugajo, spuščajo po toboganu ali vrtijo na vrtiljaku ipd.

Igrišče mora biti ograjeno z ograjo, ki je visoka najmanj 120 cm in po kateri otroci ne morejo plezati, vrata ograje pa se morajo avtomatsko zapirati.

Igrišče naj ima ustrezno zasaditev z zdravju neškodljivimi rastlinami, ki zagotavljajo senco zlasti v poletnih mesecih. Če igrala niso v senci, je treba ob sončnem vremenu preveriti, da kovinski elementi igral na dotik niso prevroči, ker se otrok lahko na njih opeče.

Igrala ne smejo biti poškodovana ali imeti izpostavljenih in/ali ostrih elementov, ob katere bi se otrok lahko zbodel, urezal ali bi se vanje zataknila oblačila, npr. štrlečih žebljev, kovic, vijakov, matic, ostrih koncev žice.

Na igrišču ne sme biti stoječe vode, izboklin, kot so skale, drevesni štori, korenine, ter lukenj v podlagah pod igrali, ob katere bi se lahko otrok spotaknil. Pozorni bodimo tudi na odpadke ali nevarne materiale, npr. razbito steklo, injekcijske igle ipd.

Otrok naj bo ves čas pod nadzorom odrasle osebe

Na igrišču otroka nikoli ne pustimo samega, temveč ga ves čas spremljamo pri igri na vseh igralih. Na tak način ga lahko pravočasno opozorimo, kako naj pravilno in varno uporablja posamezno igralo, ob morebitni poškodbi pa mu lahko takoj pomagamo in nudimo prvo pomoč. Raven nadzora uskladimo s potencialnim tveganjem, s katerim se sooča naš otrok. Ob umirjeni igri smo ob otroku in ga nevsiljivo spremljamo. Če se začne vesti tvegano in se to stopnjuje, pa otroka najprej opozorimo, potem pa mu ponovno razložimo pravila varnega vedenja na igrišču in ga spodbudimo, da se začne vesti bolj varno.

Najmlajše otroke na plezalih in toboganu je treba ves čas spremljati tako, da stojimo v neposredni bližini igrala in imamo otroka na dosegu rok, da ga lahko ujamemo in preprečimo, da bi padel.

Včasih se zgodi, da nas kaj zmoti in preusmeri našo pozornost, npr. pogovor z drugim staršem ali uporaba mobilnega telefona, kar bistveno poslabša učinkovitost našega nadzorovanja otroka, zato mora biti omejeno le na izmenjavo nujnih informacij.

Pravila varnega vedenja na igrišču

Ob prihodu na igrišče otroka spomnimo, naj pospravi poganjalčka, kolo, nahrbtnik ipd. na primeren prostor stran od igral, da se ne bi kdo vanje spotaknil ali padel z igrala nanje.

Razložimo mu, da se na igralih ne sme prerivati, porivati drugih otrok ali si nagajati, ker lahko kdo od otrok pade in se poškoduje. Spoštovati je treba tudi pravila varnega vedenja na določeni vrsti igral, npr.:

 • na gugalnici:
  • se lahko guga le en otrok hkrati;
  • vedno se guga sede, ne stoje ali kleče;
  • ob sestopu guganje popolnoma ustavi in nas pokliče, da ga pospremimo z gugalnice, če je potrebno;
  • ne hodi preblizu gugalnic, ki so v gibanju.
 • na plezalih:
  • pri plezanju uporablja obe roki;
  • pred sestopom s plezala preveri, da pod njim ni drugega otroka;
  • pri doskoku na tla pristane na obeh stopalih z upognjenima kolenoma.
 • na toboganu:
  • nikoli ne pleza po drsni površini navzgor;
  • po toboganu se spusti sede, z nogami naprej (nikakor ne z glavo naprej po hrbtu ali trebuhu);
  • vedno se spusti le en otrok hkrati, na dnu tobogana se čim prej umakne, da se lahko spusti naslednji otrok.

Pri tem upoštevamo, da si otroci, stari 2-5 let, lahko zapomnijo največ tri pravila, zato jih na igralih ves čas spremljamo, da jih lahko takoj opozorimo ob morebitnem tveganem vedenju.

Preden otrok spleza na igralo, naj odloži kolesarsko čelado, kolebnico ipd., ker bi se lahko zataknile v dele igral v trenutku, ko se otrok spusti po toboganu ali skoči s plezala, in povzročile zadavitev otroka.

Otroci naj plezajo le po suhih igralih, ker jim na mokrih prečkah lahko spodrsne in padejo.

Otrok naj bo oblečen v primerna oblačila

Preden peljemo otroka na igrišče, preverimo njegova oblačila. Za igro na igralih niso primerna oblačila s kapuco, vrvicami in ohlapna oblačila, pozorni bodimo tudi na ogrlice in torbice, pozimi pa na rokavice na vrvici, šale ipd. Deli oblačil in vrvice bi se lahko zataknili ob dele igrala v trenutku, ko se otrok spusti po toboganu ali skoči s plezala, in povzročili zadavitev.


Povezane teme

Trampolin

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno