Preprečevanje poškodb

Trampolin

Preprečevanje poškodb

Za otroke in mladostnike se rekreativna uporaba trampolina odsvetuje.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 25.05.2023
Objavljeno: 25.05.2023

Skakanje na trampolinu je tvegana telesna aktivnost

Za otroke in mladostnike se rekreativna uporaba trampolina odsvetuje. To velja še posebej za predšolske otroke, ki se na trampolinu pogosteje resno poškodujejo kot starejši otroci, ker še niso dovolj telesno razviti, da bi ustrezno obvladovali svoje gibanje. Večina poškodb se zgodi, ko je na trampolinu več oseb, pri čemer imajo najmanjši otroci kar 14-krat večje tveganje za resne poškodbe kot večji otroci. Raziskovalci ugotavljajo, da tveganje za poškodbe ostaja visoko tudi ob nadzorovanju otrok/mladostnikov in uporabi zaščitne mreže na trampolinu. Najpogostejše hude poškodbe, povezane s trampolinom, so zlomi rok in nog ter poškodbe možganov.

 

Na trampolinu naenkrat le en otrok

Če se kljub velikemu tveganju za poškodbe odločimo za uporabo trampolina doma, moramo vedeti, da lahko na njem skače naenkrat le en otrok/mladostnik, ki mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Samo naša prisotnost pa ni dovolj. Poznati moramo tudi varnostna pravila in jih ves čas aktivno uveljavljati:

 • pred uporabo trampolina naj otrok/mladostnik odloži vse trde predmete, npr. mobitel, očala ipd.;
 • na trampolinu naj bo bos ali obut v namensko obutev s tankim podplatom. Skakanje v nogavicah ni priporočljivo, ker uporabniku drsi;
 • otroka/mladostnika poučimo, kako naj na varen način zapusti trampolin: najprej naj preneha skakati, nato naredi nekaj korakov do roba trampolina, se usede na rob in z njega počasi zdrsne na tla. Uporabi lahko tudi lestev, ki je del opreme trampolina;
 • otroku/mladostniku ne dovolimo, da bi s trampolina skakal na tla ali na trampolinu izvajal zahtevne skoke, kot so premeti ali prevali v zraku. Pristane lahko na glavo in si pri tem zlomi vrat ali hrbtenico, kar lahko povzroči poškodbo hrbtenjače in paralizo;
 • otroci se ne smejo zadrževati pod trampolinom;
 • mokrega trampolina ne uporabljamo.

Trampolin naj bo primeren za otrokovo starost in telesno maso: majhni (mini) trampolini so namenjeni za otroke do 25 kg, srednji trampolini za otroke, težke do 50 kg, pri velikih trampolinih pa največjo dopustno maso uporabnika določi proizvajalec.

 

Trampolin namestimo in uporabljamo skladno z navodili proizvajalca

Pri namestitvi trampolina pazimo, da vsaj 2,5 m okrog trampolina ni vrtnega pohištva, ograje, dreves, betonskih robnikov ipd. Trampolin naj bo postavljen tako, da ga otroci ne morejo uporabljati brez naše vednosti in nadzora.

Trampolin namestimo na vodoravna trdna tla in noge trampolina dobro pričvrstimo (sidramo) v tla. Tla okrog trampolina prekrijemo s podlago, ki dobro absorbira energijo, npr. iz atestirane gume, 30 cm debelo plastjo lesenih sekancev, drobljenega lubja ali peska, pri čemer naj podlaga sega vsaj 1,5 m okrog trampolina. Tudi nad trampolinom mora biti zagotovljenega dovolj prostora: do višine 2,5 m nad ponjavo trampolina ne smejo segati veje dreves, robovi strehe ipd. Pred uporabo vsakič preverimo, ali so noge trampolina še vedno dobro pričvrščene v tla. Po uporabi vedno pospravimo lestev trampolina, da se majhni otroci brez naše vednosti ne bi povzpeli nanj.

Domači trampolin je treba redno pregledovati in vzdrževati. Pri pregledu moramo biti pozorni, da:

 • nosilni deli niso razmajani ali polomljeni;
 • so vsi trdi deli, na katere lahko uporabnik doskoči ali pade, vedno zaščiteni z mehko oblogo;
 • ponjava nima raztrganin ali lukenj;
 • nameščene ima vse vzmeti, ki ne smejo biti raztegnjene;
 • zaščitna mreža ni nikjer raztrgana.

 

Trampolin mora ustrezati veljavnim varnostnim standardom

Trampolin mora biti dovolj trden in stabilen ter ima noge, ki so zaščitene proti zdrsu. Opremljen naj bo z zaščitno mrežo, visoko najmanj 1,8 m, ki preprečuje padce s trampolina, ob robu ponjave pa naj ima zaščitno blazinasto oblogo v drugi barvi, ki prekrije vse trde dele trampolina, npr. vzmeti, odprtine, ogrodje trampolina ipd. Obroba preprečuje, da bi prišlo do uščipnjenja prstov z vzmetmi ali zdrsa otrokovega stopala, roke ali glave v odprtine.


POVEZANE TEME

Igrala na domačem vrtu

Otroško igrišče

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno