Preprečevanje poškodb

Vožnja s poganjalčkom

Preprečevanje poškodb

Poganjalček je v resnici pravo kolo, le da nima pedal in ga otrok poganja samo z nogami. Otrok se na poganjalčku nauči predvsem loviti ravnotežje, kar je veliko težje kot vrteti pedala. Kasneje, ko zraste in postane močnejši (okrog 4.-5. leta starosti), mu to pomaga, da z lahkoto začne uporabljati kolo s pedali, pri čemer pogosto sploh ne potrebuje pomožnih koleščkov.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 22.06.2022
Objavljeno: 22.06.2022

Otrok naj vedno uporablja čelado

Na poganjalčku naj otrok vedno nosi kolesarsko čelado, ki je izdelana skladno z varnostnimi standardi. Kolesarska čelada je zasnovana tako, da zaščiti glavo samo pred enim trkom. Zato jo je treba v primeru trčenja/padca in udarca v glavo zamenjati, tudi če ni videti poškodovana. 

Otrok naj bo oblečen v oblačila svetlih barv, ki imajo odsevne elemente, da bo bolje viden, obute pa naj ima zaprte čevlje ali športne copate, da si ne poškoduje prstov. 

 

Otroci naj se vozijo s poganjalčkom le na neprometnih površinah

Otrok na poganjalčku naj bo ves čas pod nadzorom odrasle osebe in naj se vozi le na površinah, kjer ni prometa, npr. v parku, na igrišču in pešpoteh. Najbolje je, da se začne učiti vožnje s poganjalčkom na travnatih površinah, da se ob padcu ne poškoduje. Sicer pa mora biti prostor, kjer se igrajo otroci, oddaljen od prometne ceste ali privoza vsaj 60 m, drugače ga moramo ograditi. 

Otroci, stari 2 leti, se že lahko vozijo s poganjalčkom, saj se zlahka naučijo loviti ravnotežje in poganjati z nogami. Otrok naj začne voziti najprej na ravnem terenu, sčasoma pa bo obvladal tudi vožnjo po rahlih vzpetinah. Pomembno je, da otroka naučimo, kako je treba zavirati z nogami, če želi upočasniti vožnjo ali se ustaviti. Čeprav je zaviranje z nogami intuitivno, pa ga večkrat opozorimo, naj vozi počasneje, če je to potrebno. 

 

Izberemo poganjalčka, ki je primeren za našega otroka

Poganjalček naj bo primeren za otrokovo starost, višino in telesno maso. Okvir naj bo lahek, trden in ergonomsko oblikovan. Višina sedeža in krmila (balance) naj bosta enostavno nastavljiva, krmilo pa naj se obrača vstran samo do določenega kota. Višino sedeža nastavimo tako, da lahko otrok udobno sedi in z obema nogama hkrati trdno stoji na tleh s celimi podplati, pri čemer ima kolena rahlo upognjena. Na tak način se lahko z nogami primerno odrine, zavira in lovi ravnotežje. Potem, glede na višino sedeža, nastavimo še višino krmila. Ker otrok raste, je treba vsakih nekaj mesecev preveriti, ali sta nastavitvi sedeža in krmila še ustrezni. 

Priporočajo se kovinski oz. aluminijasti poganjalčki, pri katerih je mogoče zelo natančno nastaviti višino sedeža in krmila. Leseni poganjalčki so sicer lepi in okolju prijazni, vendar imajo običajno le nastavljiv sedež, medtem ko se krmila ne da dvigniti in prilagoditi otroku.

 


Povezane teme

Čelade za različne aktivnosti

Kolesarjenje

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno