Preprečevanje poškodb

Čelade za različne aktivnosti

Preprečevanje poškodb

Čelada absorbira sile, ki nastanejo ob udarcu v glavo, in s tem močno zmanjša tveganje za resne poškodbe glave in možganov. Da bi ščitila pred poškodbami, mora čelada ustrezati velikosti naše glave in biti pravilno pripeta. Poleg tega je treba izbrati pravo čelado za določeno vrsto športne aktivnosti ali načina transporta.  

Zadnje posodobljeno: 20.04.2023
Objavljeno: 20.04.2023

Nekatere čelade so zasnovane tako, da zaščitijo glavo samo pri enkratnem udarcu, in jih je treba v primeru udarca v glavo zaradi trčenja ali padca zamenjati, tudi če ni videti poškodovana. Čelade za druge športe, npr. rolkanje, hokej, pa so zasnovane za zaščito pred več udarci na isto mesto, vendar jo je treba prav tako zamenjati takoj, ko na njej opazimo poškodbo.

Čelade za kolesarjenje, rolanje, vožnjo s skirojem in rolko

Kolesarska čelada

Odrasli in otroci uporabljamo kolesarsko čelado pri kolesarjenju, rolanju, kotalkanju, vožnji s skirojem in poganjalčkom. Čelado za otroka izberemo skupaj z njim, da mu bo všeč in jo bo rad nosil. Naj bo svetle in lesketajoče se barve, da je kolesar bolje viden.

Otroci radi posnemajo odrasle, zato bodimo zgled in tudi mi vedno nosimo kolesarsko čelado.

Čelada se mora dobro prilegati glavi

Čelade so različnih velikosti. Izberemo tako, ki je primerna velikosti glave, pri otroku pa upoštevamo tudi njegovo starost. Za otroke, mlajše od 5 let, so izdelane posebne čelade, ki zagotavlja več zaščite tudi za zadnji del glave. Tako čelado nekateri otroci prerastejo že pred 5. letom starosti in potrebujejo večjo. Čelado izberemo skupaj z otrokom, da lahko takoj preverimo, če se dobro prilega njegovi glavi.

Čelade imajo običajno priložene dodatne blazinice, ki jih namestimo na notranji strani čelade spredaj ali zadaj, da se čelada dobro prilega glavi. Ko stresemo z glavo levo-desno in naprej-nazaj, se čelada ne sme premikati.

  • Čelado namestimo na glavo tako, da sega globoko na čelo, približno 3 cm (dva prsta) nad obrvi. Pri tem zadnji del čelade ne sme segati na kolesarjev vrat.
  • Zapeti paščki naj tvorijo črko V pod ušesi.
  • Dolžino paščkov prilagodimo, da čelada dobro objame glavo. Med zapetimi paščki in brado naj bo za en prst prostora.
  • Vsakič preverimo prileganje čelade.

Pod čelado ne smemo nositi ničesar, kar bi poslabšalo prileganje čelade, npr. kape s senčnikom, velike lasne sponke, slušalk. Dolge lase spnemo v čop nizko na vratu. Zaščitna kolesarska očala si nadenemo šele potem, ko imamo čelado na glavi že pripeto s paščki.

 

Kdaj je treba kolesarsko čelado zamenjati

Kolesarsko čelado je treba zamenjati po petih letih ali po nezgodi, v kateri je kolesar dobil udarec v glavo. Po petih letih se plastika čelade postara in postane krhka. Poleg tega starejše čelade morda ne ustrezajo več trenutnim varnostnim standardom.

Kolesarska čelada je zasnovana tako, da zaščiti glavo samo pred enkratnim udarcem. Če pride do trčenja ali padca in dobi kolesar udarec v glavo, pena v notranjosti čelade spremeni strukturo in izgubi nadaljnjo zaščitno funkcijo. Čelado je treba zamenjati, tudi če ni videti poškodovana.

Nakup rabljene čelade iz druge roke se odsvetuje, ker ne vemo, koliko je stara in ali je utrpela udarec v nezgodi.

Čelada za rolkanje

Za rolkanje potrebujemo posebno čelado, ki pokriva tudi velik del zadnje strani glave. Tako kot kolesarska čelada, se mora tudi čelada za rolkanje dobro prilegati glavi. Sprednji rob čelade mora biti poravnan z obrvmi, pri čemer zadnji del čelade ne sme segati na vrat.

Ker so padci pri rolkanju pogosti, je čelada izdelana iz posebnega materiala in zasnovana za zaščito pred več kot enim blažjim udarcem na isto mesto. Kljub temu jo je treba takoj zamenjati, če utrpi močnejši udarec ali če na njej opazimo poškodbo.

Opozorilo! Čelade za rolkanje se ne uporablja za vožnjo s kolesom, razen če je bila čelada testirana tudi za ta namen in je to zapisano na oznaki.

Čelada za več športnih dejavnosti

Čelada za več športnih dejavnosti je certificirana za več kot eno športno dejavnost, kar pomeni, da je bila testirana in se lahko uporablja za več športov. Na oznaki mora biti natančno navedeno, za katere športe je bila čelada testirana.

Čelada za več športnih dejavnosti je izdelana iz posebnega materiala in zasnovana za zaščito pred več blažjimi udarci na isto mesto.

Vzdrževanje in hramba čelade

Čelade, ki ji manjkajo deli, ne uporabljamo. Vsakič pred uporabo se prepričamo, da so na čeladi pritrjeni vsi trakovi ter da delujejo vsi nastavitveni in pritrdilni elementi. Če so drsniki ali zaponke na stranskih trakovih ohlapni, se čelada ne bo prilegala pravilno.

Na čelado ne lepimo nalepk. Vsaka nalepka ima lepilo, topila v njem pa delujejo na plastiko čelade in jo oslabijo. Uporabimo lahko le nalepke, ki so izdelane namensko za lepljenje na čelado.

Čelado večkrat očistimo zunaj in znotraj s toplo vodo in blagim detergentom, vendar je ne namakamo in ne sušimo na vročini.

Čelado hranimo v prostoru, kjer ni prevroče ali premrzlo in kjer čelada ni izpostavljena neposredni sončni svetlobi. Čelade ne puščamo v avtomobilu, ker se na soncu preveč segreje.

_________________________________________________________________________________________

POVEZANE TEME

Kolesarjenje

Rolanje in kotalkanje

Rolkanje

Vožnja  z e-skirojem

Vožnja s poganjalčkom

 

 

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno