Preprečevanje poškodb

Rolanje in kotalkanje

Preprečevanje poškodb

Otroci se največkrat poškodujejo takrat, ko se še učijo rolati ali kotalkati, se peljejo prehitro ali ne uporabljajo zaščitne opreme.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 20.06.2022
Objavljeno: 20.06.2022

Vedno uporabljamo čelado in ščitnike

Odrasli in otroci pri rolanju/kotalkanju vedno uporabljamo vso zaščitno opremo: čelado, ščitnike za zapestja, komolce in kolena, ki so izdelani skladno z varnostnimi standardi. Otroci radi posnemajo odrasle, zato bodimo dober zgled.

Za rolanje/kotalkanje je primerna kolesarska čelada ali čelada, ki je certificirana za več kot eno športno dejavnost (ima oznako, da je bila testirana in se lahko uporablja za rolanje/kotalkanje). Kolesarska čelada je zasnovana tako, da zaščiti glavo samo pred enim trkom. Zato jo je treba v primeru trčenja/padca in udarca v glavo zamenjati, tudi če ni videti poškodovana. 

Ščitniki za zapestja, komolce in kolena ščitijo pred udarci ter preprečujejo nastanek zvinov in zlomov kosti, med katerimi so najpogostejši zlomi zapestja.

 

Izogibamo se izvajanju različnih trikov

Začetniki in otroci naj se dobro naučijo osnov rolanja/kotalkanja, saj je pomembno, da se poleg poganjanja naprej, naučijo tudi ustaviti, zaviti, se izogniti oviri, upočasniti vožnjo ipd. Znati morajo tudi pravilno pasti, ker je tveganje za poškodbe tako manjše. Naj vadijo, da bodo ob izgubi ravnotežja počepnili in tako zmanjšali višino padca, oziroma da se bodo zakotalili na tla, namesto da bi se skušali ujeti na roke. Najpogosteje se poškodujejo začetniki, hokejisti na rolerjih in tisti, ki izvajajo različne trike, npr. skakanje prek stopnic, spuščanje po bankinah. 

Pred začetkom rolanja/kotalkanja si je treba dobro ogreti mišice npr. tako, da rolamo/kotalkamo počasi vsaj 5 minut. Na rolerjih/kotalkah moramo imeti rahlo upognjena kolena, da lažje lovimo ravnotežje. Vozimo se le tako hitro, da se bomo ob oviri lahko pravočasno ustavili. Začetniki naj se izogibajo izvajanju različnih trikov, ker je tveganje za poškodbe veliko. Še posebej nevarno je, če bi otroka na rolerjih/kotalkah vlekel kolesar, voznik e-skiroja ali motornega kolesa.

Začetniki naj najprej vadijo rolanje/kotalkanje na varnih površinah, preden se podajo v cestni promet. Otroci naj rolajo/kotalkajo le na igrišču ali drugih površinah, kjer ni prometa in veliko pešcev ter v spremstvu odrasle osebe. Tla naj bodo ravna, gladka, brez kamnov in lukenj. V cestnem prometu je uporaba rolerjev/kotalk dovoljena le na površinah za pešce in na kolesarskih površinah, pri čemer otroka do 10. leta starosti v prometu vedno spremljamo. Včasih je treba spremljati tudi starejšega otroka, če ni sposoben samostojnega varnega ravnanja.

 

Izberemo primerne rolerje/kotalke

Za zelo majhne otroke so prva izbira kotalke, saj zagotavljajo večjo stabilnost noge in boljše ravnotežje. Poleg tega je začetnikom zaviranje z zavoro na prstih (na kotalkah) enostavnejše kot z zavoro na peti (na rolerjih). Ko otrok začetnik osvoji vožnjo s kotalkami in ocenimo, da je dovolj stabilen, lahko kotalke zamenja za rolerje.

Izberemo rolerje/kotalke, ki ustrezajo naši telesni masi in znanju rolanja/kotalkanja. Rolerji/kotalke se razlikujejo po kvaliteti ležajev, trdoti in velikosti koles, materialu, načinu zapiranja ipd. Najbolje je, da se o izbiri najprimernejših rolerjev/kotalk posvetujemo s prodajalcem v specializirani trgovini s športno opremo.

Rolerje/kotalke redno preverjamo in čistimo, skladno z navodili proizvajalca. Idealno bi bilo, da to naredimo pred in po vsaki uporabi, saj lahko le tako dovolj zgodaj opazimo obrabo in poškodbe.

 


Povezane teme

Čelade za različne aktivnosti

Rolkanje

Vožnja s skirojem

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno