Preprečevanje poškodb

Rolkanje

Preprečevanje poškodb

Rolkanje je telesno bolj zahtevna dejavnost kot rolanje/kotalkanje, zato je primerno za otroke, stare 5 let in več. Za otroke do 10. leta starosti se priporoča stalna prisotnost odrasle osebe in nadzorovanje. Otroci se največkrat poškodujejo takrat, ko se še učijo rolkati, se peljejo prehitro ali ne uporabljajo zaščitne opreme.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 20.06.2022
Objavljeno: 20.06.2022

Vedno uporabljamo čelado in ščitnike

Odrasli in otroci pri rolkanju vedno uporabljamo vso zaščitno opremo: čelado, ščitnike za zapestja, komolce in kolena, ki so izdelani skladno z varnostnimi standardi. Otroci radi posnemajo odrasle, zato bodimo dober zgled.

Za rolkanje je primerna posebna čelada za rolkanje, ki pokriva tudi velik del zadnje strani glave. Ker so padci pri rolkanju pogosti, je čelada izdelana iz posebnega materiala in zasnovana za zaščito pred več kot enim blažjim udarcem na isto mesto. Kljub temu jo je treba takoj zamenjati, če utrpi močnejši udarec ali če na njej opazimo poškodbo. 

Ščitniki za zapestja, komolce in kolena ščitijo pred udarci ter preprečujejo nastanek zvinov in zlomov kosti, med katerimi so najpogostejši zlomi zapestja. Na rolki smo obuti v zaprte športne copate z nedrsečim podplatom.

 

Izogibamo se vožnji po mestnih ulicah, pločnikih in parkiriščih

Najbolj varno je, da rolkamo na posebej za to zgrajenih poligonih, samo podnevi in na suhem terenu. Otroci naj rolkajo le na igrišču in drugih površinah, kjer ni prometa in veliko pešcev, ali na enostavnih poligonih za rolkanje, odvisno od ravni njihovega znanja in izkušenj. Tla naj bodo ravna, gladka, brez kamnov in lukenj. 

Odrasli in otroci moramo imeti za rolkanje dobro razvite sposobnosti lovljenja ravnotežja in koordinacije telesa ter biti dobro telesno pripravljeni. Pred in po rolkanju izvajamo vaje za ogrevanje oz. raztezanje. Na rolki se peljemo le tako hitro, da lahko varno sestopimo in kot nam to dopuščajo znanje, izkušnje in terenski pogoji. Znati moramo tudi pravilno pasti, ker je tveganje za poškodbe tako manjše. Vadimo, da bomo ob izgubi ravnotežja počepnili in tako zmanjšali višino padca, oziroma da se bomo zakotalili na tla, namesto da bi se skušali ujeti na roke. Če želimo izboljšati svojo tehniko vožnje in manevre, je priporočljivo, da se pridružimo enemu izmed klubov za rolkarje.

Začetniki naj se izogibajo izvajanju različnih trikov. Še posebej nevarno je, če bi otroka na rolki vlekel kolesar, voznik e-skiroja ali motornega kolesa.

 

Izberemo primerno rolko

Za začetnika izberemo rolko s krajšo desko, ker jo je lažje obvladovati in loviti ravnotežje. Pri izbiri rolke se odločimo za tako, ki ima:

  • desko iz sedmih plasti tankega furnirja javorja (en sloj je lahko nadomeščen s slojem iz karbonskih vlaken), ki je varnejša, ker se ne zlomi tako hitro kot plastična; 
  • široko desko, da se na njej lažje stoji;
  • desko prekrito s samolepilnim oprijemnim trakom, ki z grobo površino nudi boljši oprijem;
  • širše podvozje, ki zagotavlja boljšo stabilnost in blaži tresljaje; 
  • večja kolesa z zaobljenimi robovi, ki omogočajo boljši nadzor nad rolko. 

Rolko redno preverjamo in čistimo, skladno z navodili proizvajalca. Idealno bi bilo, da to naredimo pred in po vsaki uporabi, saj lahko le tako dovolj zgodaj opazimo obrabo in poškodbe.

 


Povezane teme

Čelade za različne aktivnosti

Vožnja s skirojem

Rolanje in kotalkanje

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno