Najnovejše

Članki

Podatki

Nova objava na NIJZ podatkovnem portalu – Zdrava leta življenja

Ženske v Sloveniji so v letu 2016 ob rojstvu pričakovale 57,9 zdravih let življenja, moški so hkrati lahko pričakovali 58,7 let zdravega življenja.

Moje okolje

Mikroplastika v živilih

Pojem mikroplastika v osnovi zajema plastične delce različnih oblik, katerih velikost je 0,1- 5 µm. Mikroplastiko razdelimo v dve kategoriji: primarno mikroplastiko, ki je namensko proizvedena (surovina v proizvodnji plastičnih izdelkov, sestavina kozmetičnih izdelkov, mikrodelci za industrijsko čiščenje površin, …) in sekundarno mikroplastiko, ki nastaja z razpadom večjih predmetov, to je plastičnih odpadkov, ki se […]

Nekemične zasvojenosti

Nekemične zasvojenosti

Nekoč je bila zasvojenost opredeljena kot posledica ponavljajočega uživanja psihoaktivnih snovi (na primer alkohol in droge) in s tem povezanih vedenjskih, kognitivnih in fizioloških fenomenov. Danes pa razumemo, da ima zasvojenost širše razsežnosti, saj jo povezujemo tudi z igranjem videoiger in iger na srečo, uporabo družbenih omrežij, seksualnostjo in pornografijo, pa tudi s povsem vsakdanjimi […]

Območna enota Celje

Podpora otroku in mladostniku v kriznih situacijah

V Celju (v Pokrajinskem muzeju, v Knežjem dvoru) bo 7. junija 2018 strokovno srečanje ob 17-letnici programa za duševno zdravje mladih To sem jaz. Povezovalna nit letošnjega srečanja bo podpora otroku in mladostniku v krizi, to temo bo v osrednjem predavanju osvetlil dr. Peter Janjušević, psiholog in terapevt.

Območna enota Kranj

Rakava obolenja in presejalni programi v UE Škofja Loka v letu 2014

Rak je skupno ime za več kot 200 različnih bolezni, ki lahko nastanejo v katerem koli tkivu in organu človeškega organizma. Razlikujejo se po pogostosti, zdravljenju in izidu, imajo pa tudi različne, bolj ali manj znane dejavnike tveganja in varovalne dejavnike, ki vplivajo na njihov nastanek (Zadnik in Primic Žakelj, 2013; Primic Žakelj, 2011).

Nalezljive bolezni

Ukrepanje ob pojavu škrlatinke v šoli/vrtcu – smernice

Te smernice so nastale kot orodje za pomoč pri ukrepanju ob pojavu škrlatinke v vrtcih, šolah ali drugih okoljih in so namenjene epidemiologom, osebju v vrtcih/šolah in staršem. Dokument deljeno ponuja informacije za strokovno in splošno javnost s smernicami za ukrepanje in priporočili za preprečevanje širjenja obolenja.

Nalezljive bolezni od A do Ž

Oslovski kašelj

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, lahko imajo epizode kašlja, ki trajajo 4−8 tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

Telesna dejavnost

Šolske torbe – z njimi povezane težave in možne rešitve

Vstop v šolo spremeni otrokovo življenje in njegove obremenitve postanejo večje. Da bi bil v šoli zadovoljen in uspešen, moramo poskrbeti za njegovo zdravje v najširšem smislu in eden izmed dejavnikov, katerega moramo upoštevati, je šolska torba.

Podatki

Novo na NIJZ podatkovnem portalu: Bolniška odsotnost v letu 2017

V letu 2017 je bilo v Sloveniji pri delovno aktivnih osebah zabeleženo 13.322.969 dni nezmožnosti za delo (število izgubljenih koledarskih dni), kar predstavlja 4,2 % bolniško odsotnost (%BS).

Nalezljive bolezni

Ravnanje ob vbodu/poškodbi z odvrženo iglo/ostrim predmetom, onesnaženim s tujo krvjo – navodila za splošno javnost

Ostri predmeti, zlasti igle, ki jih uporabljajo uživalci prepovedanih drog z vbrizgavanjem, so lahko onesnaženi s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami/izločki, zato je pri pobiranju in varnem odlaganju igel potrebna previdnost. Otroci se največkrat poškodujejo z odvrženo iglo pri igri zunaj doma, odrasli pa ob vbodu z injekcijsko iglo pri medicinski oskrbi/negi na domu. Ob […]

Spremljanje nalezljivih bolezni

Obrazec za prijavo AIDSA / okužbe s HIV

Obrazec za prijavo AIDSA / okužbe s HIV

Kemični motilci endokrinega sistema

Oddaja Studio ob 17h na temo kemičnih motilcev endokrinega sistema

V oddaji Studio ob 17h na Radiu Slovenija na temo hormonskih motilcev je sodelovala tudi strokovnjakinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje prim. dr. Lucija Perharič.

Kopalna voda

Strokovno mnenje za uporabo kopeli v slanici za lebdenje, v objektih in napravah za lebdenje, v dejavnosti higienske nege

Na podlagi zaprosila ZIRS, z dne 21,2, 2018 in 27.3.2018, podajamo strokovno menje z zahtevami za kopeli v slanici za lebdenje v objektih in napravah.za lebdenje.

Cepljenje

Cepljenje nosečnic

Za nosečnice je priporočljivo cepljenje proti oslovskemu kašlju in proti gripi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno