Moje okolje

Krom, njegove značilnosti in vpliv na človeka in okolje

Moje okolje

Krom je za človeka esencialni element, ki ga v zadostnih količinah zaužijemo s pestro in uravnoteženo prehrano. Krom je v hrani rastlinskega ali živalskega izvora prisoten v trivalentni obliki. Referenčni dnevni vnos je nizek in za odraslega predstavlja med 30 in 100 mikrogramov. Krom je kovina, ki tvori različne spojine. Kromov trioksid (šestvalentni krom) lahko pri kratkotrajni izpostavljenosti škodi zdravju. Pri vdihavanju lahko povzroča draženje sluznic dihal, in ima škodljive učinke na ledvice, vranico in jetra. Do poškodb notranjih organov lahko pride pri vdihavanju 2,5 µg/m3 zraka. Do poškodb nosne sluznice pride pri koncentracijah 20 µg/m3 zraka.

Zadnje posodobljeno: 24.01.2023
Objavljeno: 24.01.2023
Pri zaužitju lahko povzroči razjede v ustih, prebavne motnje, kot so bruhanje, bolečina v trebuhu, driska in povečanje števila levkocitov. Do hudih poškodb prebavil lahko pride pri zaužitju 5 g šestvalentnega kroma. Šestvalentni krom po zaužitju preide v obliko trivalentnega kroma. V organizmu prehod šestvalentnega kroma v trivalentni krom pospeši uživanje vitamina C.
Pri stiku s kožo in očmi lahko povzroči draženje in alergijsko vnetje kože, v primeru velike izpostavljenosti pa tudi opekline.
V primeru ponavljajoče se, oziroma dolgotrajne izpostavljenosti, recimo, pri poklicni izpostavljenosti (priporočena koncentracija šestvalentnega kroma v poklicnih okoljih je 1 µg/m3 zraka), so možne genetske okvare, nastanek raka in poškodbe organov. Ob tem poudarjamo, da je za razvoj raka potrebna dolgotrajna, to je večletna, oziroma večdesetletna izpostavljenost kromovemu trioksidu.

 

Količine vnosa brez tveganja za škodljive posledice na zdravje:
Oseba s telesno maso 100 kg bi lahko na dan zaužila 0,5 mg (500 µg), oseba s telesno maso 75 kg 0,375 mg (375 µg),otrok s telesno maso 10 kg pa 0,05 mg (50 µg).

 

Datoteke:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno