Nenalezljive bolezni

Nova nacionalna priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2

Nenalezljive bolezni

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki traja od postavitve diagnoze do konca življenja. V Sloveniji število oseb s sladkorno boleznijo strmo narašča. Z zdravili za sladkorno bolezen se je leta 2010 zdravilo približno 92.000 ljudi, leta 2018 pa že 114.00. Število oseb s sladkorno boleznijo, ki vsako leto na novo začnejo prejemati zdravila, je v zadnjih letih v vsakem letu približno 10.000. Ocenjuje se, da je v Sloveniji 200.000 oseb s sladkorno boleznijo. Mnogi imajo sladkorno bolezen, vendar ker ne boli, še ne vedo zanjo.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 04.09.2020
Objavljeno: 04.09.2020

Kljub zdravilom in pomočjo zdravljenja s sodobno tehnologijo, ostaja nefarmakološko zdravljenje temelj zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2. Ustrezen način življenja ugodno vpliva na potek bolezni, osveščenost oziroma zdravstvena pismenost pa dajeta osebi s sladkorno boleznijo svobodo za kakovostno življenje.

Po treh letih skupnega dela desetih strokovnih ustanov smo v Sloveniji dobili nova nacionalna priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Delovanje strokovne skupine je omogočilo Ministrstvo za zdravje. Priporočila so namenjena zdravstvenim strokovnjakom, nastala pa so na pobudo Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji, pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. Pri pripravi je aktivno sodeloval tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Priporočila so pripravljena na igriv didaktičen, vendar strokoven način. Osrednjo vlogo praktičnega dela priporočil imata dva lika (Zofka – svetovalka in Florjan – osebna s sladkorno boleznijo), ki zdravstvenemu strokovnjaku dajeta usmeritve pri vodenju pacienta skozi proces terapije.

Ključni namen priporočil: je poenotiti strokovne informacije, ki jih oseba s sladkorno boleznijo prejme s strani zdravstvenega strokovnjaka; zdravstvene strokovnjake opremiti s preverjenimi in strokovnimi informacijami; postaviti strokovne informacije pred lastna prepričanja (preprečevanje subjektivizma, avtoritativnosti in stigmatiziranja); ter nenazadnje razbremenjevanje oseb s sladkorno boleznijo.

Katere novosti nam prinašajo nova priporočila?

  • V prehrani osebe s sladkorno boleznijo se nobeno živilo ne prepoveduje.
  • Ukinja se izraz »dieta«.
  • Prehransko svetovanje se prilagaja življenjskemu slogu in željam osebe s sladkorno boleznijo.
  • Priporočila jasno opredeljujejo, kdo in kdaj lahko svetuje o prehrani ob sladkorni bolezni tipa 2.
  • Telesna dejavnost je predpisana kot terapevtski ukrep in podkrepljena z ustrezno strokovno podporo in nasveti.
  • Za prehransko svetovanje se uvaja nov izraz t.j. prehranska terapija.

 

Priporočila do dostopna na naslednji povezavi.

Priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2, naslovnica
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno