Območna enota Maribor

Dan brez alkohola 2023: Razbijamo mite o alkoholu

Območna enota Maribor

V sredo, 12. 4. 2023  smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje - Območna enota Maribor v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja ZD Lenart, obeležili »Dan brez alkohola 2023« in razbijali mite o alkoholu.

Zadnje posodobljeno: 12.04.2023
Objavljeno: 12.04.2023

Dogodek je potekal pred Zdravstvenim domom Lenart med 9:00 in 12:00 in v okviru le tega so potekale različne javnozdravstvene aktivnosti. Obiskovalci so se lahko udeležili prijetnega pohoda v naravo (7,5 km), ki sta ga vodili fizioterapevtka in kineziologinja iz Centra za krepitev zdravja Lenart.

Na različnih stojnicah pa so se mimoidoči lahko pozanimali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu, pridobili informacije na temo zdravega življenjskega sloga, si ogledali promocijsko-prosvetno gradivo, spoznali mite in dejstva o pitju alkoholnih pijač ter preizkusili svoje znanje s sodelovanjem v nagradnem kvizu. S preventivnimi dejavnostmi se nam je pridružil tudi uslužbenec Policijske postaje Lenart in obiskovalci so se lahko preizkusili na poligonu ob uporabi očal za simulacijo opitosti, kar je poželo veliko zanimanja.

Druženje je potekalo v sproščenem vzdušju, za vse udeležence pa je bila na voljo zdrava pogostitev.

Dan brez alkohola je dan, ko na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje želimo javnosti predstaviti naše aktivnosti, se pogovoriti o zdravih življenjskih izbirah in odgovornem odnosu do alkohola. Letos ga izvajamo že petič po vseh devetih zdravstvenih regijah v Sloveniji, saj želimo, da bi imeli v Sloveniji vsaj en dan na leto popolnoma brez alkohola.

Center za krepitev zdravja Zdravstvenega Doma Lenart je podrobneje predstavil svoje aktivnosti in zdravstveno-vzgojne delavnice. To so brezplačna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola in delavnice Zdravi odnosi, ki so prav tako brezplačno dostopne v vseh CKZ/ZVC-jih po celi državi vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobliže pogledati in poskrbeti za svoje odnose z drugimi in za odnos do sebe.

Viri pomoči v Podravski regiji, kamor se lahko obrnete po podporo in pomoč

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno