Območna enota Maribor

Dan brez cigarete 31. januar – Naredite nekaj zase

Območna enota Maribor

Dan Brez cigarete, ki ga vsako leto obeležujemo 31. januarja pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Uporabi tobaka in pasivnemu kajenju (izpostavljenosti tobačnemu dimu drugih) pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na hude posledice obeh, spodbujamo k opustitvi uporabe tobačnih izdelkov, zmanjševanju pasivnega kajenja ter spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.

Zadnje posodobljeno: 26.01.2021
Objavljeno: 26.01.2021

Tobak je potrošniški izdelek, ki je odgovoren za največ nepotrebnih in prezgodnjih smrti. Približno polovica kadilcev umre zaradi posledic kajenja, v povprečju izgubijo okoli 10 let življenja, dolga leta pred smrtjo pa so zelo slabega zdravja. V Sloveniji vsako leto zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, umre več kot 3000 ljudi ali več kot 8 na dan. Kajenje škoduje tako rekoč vsakem organu v človeškem telesu. Povzroča rakava obolenja (pljučni rak, rak dihalnih poti, rak ustne votline, rak želodca, rak debelega črevesa in danke idr.), bolezni srca in ožilja (srčni infarkt, možganska kap, ateroskleroza idr.), bolezni dihal (astma, pljučnica, pogostejši kašelj, povečano izločanje sluzi in oteženo dihanje idr.), sladkorno bolezen, impotenco pri moških in zmanjšano plodnost pri ženskah in spremembe na koži in zobeh.

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju. Z opustitvijo kajenja boste imeli večjo verjetnost, da boste živeli dlje in bo vaše življenje bolj kakovostno. Tveganje za srčni infarkt, koronarno srčno bolezen, možgansko kap in za nastanek pljučnega raka se bo zmanjšalo. Zaustavili boste prezgodnje in hitrejše staranje oziroma gubanja kože in imeli boste lepše in bolj zdrave zobe. In nenazadnje, ljudje s katerimi živite, še zlasti otroci, bodo bolj zdravi.

Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo, da naj se posamezniki, ki potrebujejo pomoč pri opuščanju kajenja, vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem uporabnikom. V Sloveniji obstaja več vrst brezplačnih in plačljivih pomoči pri opuščanju kajenja. Brezplačni svetovalni telefon 080 27 77 deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Brezplačni so tudi programi opuščanja kajenja, skupinski in individualni, ki potekajo v zdravstveno-vzgojnih centrih in Centov za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Kadilci za obisk centra ne potrebujejo napotitve s strani osebnega zdravnika. Povezava do seznama zdravstveno-vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja je dostopna na naslednji povezavi. Plačljivi viri pomoči pri opuščanju kajenja sta nikotinsko nadomestno zdravljenje (žvečilni gumi, obliži, pršila) in ne-nikotinska zdravila, ki jih zdravnik predpiše na recept.

Prepričani smo, da lahko s skupnimi močmi pomembno zmanjšamo razširjenost in posledice kajenja ter tako izboljšamo zdravje prebivalcev Slovenije.

 

Pripravil: Milan Stojanović, dr. med., spec. javnega zdravja
NIJZ – OE Maribor

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko najdete objave s področja kajenja v zavihku Področja dela/Tobačni in povezani izdelki ali pa v zavihku Publikacije, področje Tobačni in povezani izdelki.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno