Območna enota Maribor

Marec – mesec boja proti raku debelega črevesa in danke

Območna enota Maribor

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, ki ga vsako leto obeležujemo z namenom preprečevanja in zgodnjega odkrivanja te bolezni.

Zadnje posodobljeno: 14.03.2023
Objavljeno: 14.03.2023

Rak na debelem črevesu in danki je peti najpogostejši rak v Sloveniji. Za tem rakom v Sloveniji na leto zboli okoli 1.400 ljudi. Žal veliko oseb zaradi tega raka tudi umre, saj bolezen odkrijejo prepozno. Ta rak se namreč v telesu razvija več let brez opaznih bolezenskih znakov, ko pa se pojavijo zaznavne težave, je bolezen pogosto že v zelo napredovali fazi. Ne le, da je rak na debelem črevesu ali danki lahko povsem ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, vendar ga lahko tudi preprečimo, če odkrijemo in odstranimo predrakave spremembe na sluznici črevesa – polipe. Za pravočasno odkrivanje znakov bolezni imamo v Sloveniji na voljo Program Svit.

Program Svit je nacionalni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ki je namenjen in dostopen vsem prebivalcem Slovenije, moškim in ženskam, starim od 50 do 74 let, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. Ustanovitelj in nosilec programa je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Osebe iz ciljne populacije dobijo po pošti na dom vabilo k sodelovanju v program. Oseba z vrnjeno in izpolnjeno izjavo o sodelovanju pristopi k presejanju. V okviru le–tega prejme komplet testerjev za odvzem dveh vzorcev blata, s pomočjo katerih v Programu Svit ugotovijo morebitno prikrito krvavitev v blatu, ki bi lahko pomenila prisotnost predrakavih sprememb na črevesni sluznici (polipov).

Pozitiven izvid ne pomeni nujno raka na debelem črevesu ali danki, vendar pa bo v primeru pozitivnega izvida oseba napotena na nadaljnjo preiskavo – kolonoskopijo, ki pojasni vzrok prikrite krvavitve. Če je izvid negativen pomeni, da v vzorcih blata z laboratorijsko preiskavo niso zasledili krvi in bolezen najverjetneje ni prisotna. Taki posamezniki so v program znova povabljeni čez dve leti (in nato na vsake dve leti do dopolnjenega 74. leta starosti).

V letu 2022 se je v smislu uspešnosti programa nadaljeval nezaželen trend nizke udeležbe v Program Svit v podravski regiji, ki je bila 60,66 %, kar je nižje od državnega povprečja (63,43 %). Dodatno pod regijskim povprečjem izstopa Mestna občina Maribor, z odzivnostjo, ki je znašala le 58,18 %.

Z udeležbo v Programu Svit naredimo veliko za svoje zdravje in kakovost življenja, obenem pa posredno pripomoremo k dolgoročni vzdržnosti in racionalizaciji stroškov zdravstvenega sistema. Zato vse, ki prejmete vabilo v program, zelo spodbujamo, da se nanj tudi odzovete, kajti samo pravočasno odkrite predrakave spremembe nam zagotavljajo uspešno zdravljenje.

O vseh morebitnih spremembah in novostih/dogodkih glede delovanja presejalnega Programa Svit je na voljo spletna stran Programa.


Pripravil:

Milan Stojanović, dr. med., specialist javnega zdravja

NIJZ – Območna enota Maribor

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno